Μυρίζει… μπαρούτι στο Ρέικιαβικ: Απειλείται διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ισλανδία και Τουρκία (video)

Η κατάσταση… μυρίζει μπαρούτι στο Ρέικιαβικ, λίγες ώρες πριν από τον πολύ κρίσιμο αγώνα της Ισλανδίας με την Τουρκία για τον 8ο όμιλο των προκριματικών του EURO 2020 την Τρίτη (21:45, 11/6).

Οι σχέσεις των δυο ομάδων είναι τεταμένες και δεν είναι υπερβολή, εάν λέγαμε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου, μετά την ταλαιπωρία της τουρκικής αποστολής στο αεροδρόμιο του Κέφλαβικ (στα δυτικά της πρωτεύουσας).

Οι Ισλανδοί αποφάσισαν να ελέγξουν μια προς μια όλες τις αποσκευές των μελών της τουρκικής αποστολής, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να μείνουν στο αεροδρόμιο για περισσότερες από τρεις ώρες. Τα μέλη της Εθνικής Τουρκίας, προεξάρχοντος του αρχηγού, Εμρέ Μπελέζογλου κατήγγειλαν τις αρχές της Ισλανδίας για τα παραπάνω γεγονότα.

Άπαντες στο στρατόπεδο της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι, καθώς δεν τους δόθηκε η παραμικρή ενημέρωση για τον λόγο που παρέμειναν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο αεροδρόμιο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες, αλλά και το τεχνικό τιμ υποπτεύονται ρατσιστικά κίνητρά, κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού», «αγένεια» και «επιθετικότητα».

Από την πλευρά τους, οι ισλανδικές αρχές υποστηρίζουν πως επρόκειτο για έλεγχο των αποσκευών τους, με τον αρχηγό της Τουρκίας, Εμρέ Μπελέζογλου να χαρακτηρίζει το εν λόγω περιστατικό «προβοκάτσια».

Να αναφέρουμε πως Ισλανδία και Τουρκία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια (από το 2014) αντίπαλες στα προκριματικά τόσο του EURO 2016 όσο και του Μουντιάλ 2018. Η Ισλανδία και στις δυο περιπτώσεις άφησε από κάτω της την Τουρκία και σε συνολικά τέσσερα ματς (εντός και εκτός) είχε τρεις νίκες και μία ήττα.

Διαβάστε περισσότερα