«Μυρίζει μπαρούτι» στην Ευρώπη – «Μείζονα απειλή για την ειρήνη η Ρωσία» λέει ο επικεφαλής του γερμανικού στρατού

Σε μια τολμηρή δήλωση, που προεξοφλεί γενικότερες εξελίξεις, προχώρησε το Σάββατο 20 Απριλίου ο  στρατηγός Έμπερχαρτ Τσορν, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα,  σε συνέντευξή του στα έντυπα του Redaktionsnetzwerk Deutschland επιτέθηκε στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε «μείζονα απειλή» για την ειρήνη στην Ευρώπη»

Δικαιολογεί αυτόν τον χαρακτηρισμό με αρκετά παραδείγματα, όπως  απαριθμεί την κατάληψη και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στη Βρετανία και την αναστολή της ισχύος της διμερούς συμφωνίας του Κρεμλίνου με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

«Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν μια εικόνα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο» διατείνεται ο στρατηγός Τσορν. Και αναφερόμενος στη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας INF κρίνει ότι χρειάζεται να γίνει νέα προσπάθεια για τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Εάν αυτή η συμφωνία καταργείτο τελείως, θα ανησυχούσα για το πού θα πάνε τα πράγματα όσον αφορά τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς», επιμένει προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο ένα νέο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών. Και καταλήγοντας επισημαίνει ότι σε αυτόν τον νέο μηχανισμό απαιτείται συμμετοχή όλων των σημαντικών παικτών, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα