Με τρόμο κοιτάζει ο Καναδάς τις εξεγέρσεις στις ΗΠΑ – «Έχουμε και εμείς ρατσιστές»

Πολλοί Καναδοί παρακολουθούν με σοκ και τρόμο τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά ο Καναδάς έχει επίσης προβλήματα με τον ρατσισμό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η Μινεάπολη συγκλονίστηκε για τρίτη διαδοχική νύχτα από βίαιες διαδηλώσεις για τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

«Πολλοί Καναδοί διαφορετικού υπόβαθρου παρακολουθούν, όπως όλοι οι Καναδοί, τις ειδήσεις από τις ΗΠΑ με σοκ και τρόμο», δήλωσε ο Τριντό στο τέλος μιας καθημερινής συνέντευξης Τύπου.

«Ο ρατσισμός κατά των μαύρων – ο ρατσισμός – είναι αληθινός. Υπάρχει στις ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά συστηματικές διακρίσεις, ασυνείδητες προκαταλήψεις και ρατσισμό κατά των μαύρων», είπε σε δημοσιογράφους. «Έχουμε δουλειά να κάνουμε και εδώ στον Καναδά».

Η τοποθέτηση του Τριντό ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σχόλιο για τις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις. Οι Καναδοί πρωθυπουργοί γενικά αποφεύγουν να συζητήσουν γεγονότα που διαδραματίζονται στον κύριο σύμμαχο και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Ο Καναδός πρωθυπουργός μιλά εδώ και πολύ καιρό για την ανάγκη τερματισμού του ρατσισμού, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο η εκστρατεία του για επανεκλογή σχεδόν εκτροχιάστηκε αφού ένα μήνα πριν από τις εκλογές δημοσιεύτηκε μια παλιά φωτογραφία του όπου εμφανιζόταν ντυμένος μαύρος Αλαντίν, βαμμένος με μαύρο το πρόσωπό του.

Διαβάστε περισσότερα