Με νέο σεισμό 4,7 Ρίχτερ ξημέρωσε η Σάμος – Δύσκολη η νύχτα στο νησί (video)

Μια πολύ δύσκολη βραδιά πέρασαν χθες οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά, 15 και 17 ετών και να τραυματιστούν 19 άτομα.

Η λογική ανασφάλεια ανάγκασε πολύ κόσμο να διανυκτερεύσει στα αυτοκίνητά του. Κάποιοι λίγοι έμειναν σε σκηνές που στήθηκαν και κάποιοι άλλοι σε σπίτια που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα ή σε ξενοδοχεία.

Στο νησί καταγράφονται μεγάλες ζημιές, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στα δύο παιδιά που χάθηκαν καθώς βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Αναφερόμενος στην απώλεια των δύο παιδιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χθες:

σεισμός Σάμος κτήριο κατάρρευση παλιό

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί.

Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ.

Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Έχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο».

Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται κι ένα 14χρονο παιδί, ο Ερρίκος, που μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και χθες δέχθηκε την επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια και ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Εξήντα μετασεισμοί, 4,7 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

Από χθες μέχρι και σήμερα, στη Σάμο έχουν σημειωθεί 60 μετασεισμοί με μεγαλύτερο αυτόν που χτύπησε σήμερα το νησί στις 07.30 το πρωί και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 12,5 χιλιόμετρα.

Διαβάστε περισσότερα