Με ελληνικό «άρωμα» συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup – Στο «ζύγι» η μη μείωση των συντάξεων

  • Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης
  • Θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνει αναφορά στη μη περικοπή των συντάξεων και στα θετικά αντίμετρα
  • Η Ιταλία το βασικό θέμα της συνεδρίασης
  • Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις

Με ελληνικό «άρωμα» θα πραγματοποιηθεί η σημερινή, τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς μπορεί η Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνει αναφορά στη μη περικοπή των συντάξεων και στα θετικά αντίμετρα. 

Αναλυτικότερα, το  οικονομικό επιτελείο θα φέρει στο Eurogroup προς συζήτηση το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, το ζήτημα του αφορολόγητου καθώς και τα αντίμετρα.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και ο ίδιος ο υπουργός σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το υπερπλεόνασμα, προκειμένου να αποδείξουν ότι η περικοπή των συντάξεων είναι περιττή την τρέχουσα

Η Ιταλία το βασικό θέμα της συνεδρίασης

Παράλληλα, με βάση την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, στο πρώτο μέρος θα τεθούν προς εξέταση τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η γνωμοδότηση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και εν συνεχεία η διεύρυνση της ΟΝΕ.
Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις

Οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις αλλά και την εφαρμογή των θετικών μέτρων, αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που διαρρέουν Αθήνα και Βρυξέλλες, ωστόσο, είναι πιθανόν όλα θα κριθούν στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικό είναι τα όποια μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα