Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου στο Θέατρο Παραμυθίας

’Που δράκους εις την Κύπρον άλλον τίποτε’’.
-Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου-

Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή, με το ιδιαίτερα υποβλητικό της αφηγηματικό ύφος και ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος με τους ήχους του λαούτου, του ακορντεόν και πολλών μικρών και μεγάλων κρουστών επιβιβάζονται από το λιμάνι του Οθέλλου στην Αμμόχωστο στα πειρατικά που κούρσεψαν το νησί των Λουζινιανών βασιλιάδων και αποβιβάζονται στην Αθήνα για πρώτη φορά για να πουν τις ιστορίες της Μεσαιωνικής Κύπρου.

Αφηγήτρια και μουσικός τα βάζουν με τα στοιχειά, τους ρηγάδες και τους σιδερόφραχτους ιππότες της μεσαιωνικής Κύπρου και τραγουδούν τα παθήματα και τα κατορθώματά τους.

Οι θρύλοι και τα παραμύθια της Μελουζίνης, του Διγενή και της Ρήγαινας και του «δράκου και της λυγερής» αποδίδονται στην φυσική τους γλώσσα, την παλαιά κυπριακή διάλεκτο που έφτασε στα ύστερα μεσαιωνικά και χρόνια στην ακμή της.

Αντίθετα, δε, με την διαδεδομένη πεποίθηση, τα παλαιά κυπριακά που ακούγονται στην παράσταση είναι εύληπτα από το ελλαδικό κοινό καθώς μοιάζουν έντονα με παλιά ελληνικά ιδιώματα όπως το κρητικό.

Οι μουσικές επιλογές ακολουθούν τα χνάρια των μεσαιωνικών αρμονιών, κάποιων αρκετά γνωστών πια στο ευρύ κοινό, που με το διάβα του χρόνου και των αμέτρητων πολιτισμών που πέρασαν από το νησί, μπόλιασαν δημιουργικά την κυπριακή παραδοσιακή μουσική.

Η παράσταση εντάσσεται στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού.

17 και 18 Φεβρουαρίου 2018
Θέατρο Παραμυθίας– Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Παραμυθιάς 27, Αθήνα 104 35
Τηλ.: 2103457904

17/2 στις 18.00 και 18/2 στις 17.00
Εισιτήρια προς 7€

πηγή