Μειώσεις σε ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου

  • Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση
  • Μετά το Πάσχα οι τελικές αποφάσεις
  • Στη Βουλή μετά το Πάσχα οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ταμεία

Σημαντικές ελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ, αλλά και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Αυτό αποκάλυψε σε σημερινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία εξήγησε ότι «η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και το καλό κλίμα μας επιτρέπει να δώσουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί».

«Δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει εκεί που θέλουμε», συμπλήρωσε η υφυπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχουν τεθεί επί τάπητος διάφορες προτάσεις, οι οποίες κοστολογούνται και μετά το Πάσχα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ανάμεσα στις ελαφρύνσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι η μείωση του ΦΠΑ, ενώ έχει συζητηθεί και η μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή. Σε ερώτηση σχετική με τον ΦΠΑ στην εστίαση, διευκρίνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά στη μεσαία τάξη, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις για την ελάφρυνσή της, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μείωση του συντελεστή από το 26% στο 22% για τους επαγγελματίες και τη μείωση των εισφορών.

«Η δικιά μας πολιτική είναι για τους πολλούς, είναι για τους περισσότερους. Δεν είναι για τους λίγους. Μας ενδιαφέρουν και οι επιχειρήσεις και δίνουμε φορολογικά κίνητρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν», τόνισε.

Μετά το Πάσχα θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως είπε η υφυπουργός, και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ταμεία. Σε ερώτηση σχετική με τη θέση των Θεσμών για το θέμα αυτό, εξήγησε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι θέμα συζήτησης με τους Θεσμούς και ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πολιτική την οποία και θα εφαρμόσει.

Αναφορικά με τη ρύθμιση της εφορίας είπε ότι για τα χαμηλά εισοδήματα θα είναι πιο ευνοϊκοί οι όροι. Στα υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ανέργους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, το μίνιμουμ των δόσεων θα είναι 18 και το μάξιμουμ 120.

Διαβάστε περισσότερα