Μαργαρίτης Σχοινάς: Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο

Τη δέσμευση πως κανένας άνθρωπος δε θα είναι «στο περιθώριο» πήρε ο ορισθείς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και της επιτροπής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεσμεύομαι να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους πολίτες πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές. Να κάνουμε την Ένωσή μας μια ένωση ανθρώπων, μια ένωση πολιτών στην οποία κανένας δε θα βρίσκεται στο περιθώριο και θα ζουν σε συνεκτικές και ανεκτικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Σχοινάς στην αρχική του τοποθέτηση.

Εξήγησε ότι η εργασία του στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του θα στηριχθεί σε τρεις άξονες: να γίνουν οι κοινωνίες πιο δίκαιες συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους πολίτες, να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση και να ολοκληρωθεί η ένωση ασφαλείας.

 Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του τίτλου του χαρτοφυλακίου του, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ο κ. Σχοινάς, σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε τον ερμήνευσε με αρνητικό τρόπο και έκανε λόγο για προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία, για πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, για ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, για προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, για εργασία με αξιοπρέπεια και αίσθημα ασφάλειας.

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε «περήφανος» που είναι Ευρωπαίος και κυρίως που του έχει δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη θέση του δημόσιου λειτουργού.

Υπενθυμίζεται πως οι επιτροπές του ΕΚ θα εξετάσουν την καταλληλότητά του Μαργαρίτη Σχοινά για το Σώμα των Επιτρόπων και το χαρτοφυλάκιό του. Όσον αφορά τη διαδικασία, ο ορισθείς αντιπρόεδρος πραγματοποίησε εναρκτήρια δήλωση διάρκειας 15 λεπτών, ενώ θα ακολουθήσουν 25 ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε μέλος του ΕΚ που συμμετέχει στη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιήσει και συμπληρωματική ερώτηση.

 

Διαβάστε περισσότερα