Μανιφέστο 124 γυναικών του ιταλικού κινηματογράφου κατά των παρενοχλήσεων

Εκατόν είκοσι τέσσερις γυναίκες, ηθοποιοί και εργαζόμενες στον χώρο του ιταλικού κινηματογράφου, αποφάσισαν να ταχθούν ανοικτά κατά τον παρενοχλήσεων, με έκκληση-μανιφέστο, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα La Repubblica.

H έκκληση έχει τίτλο «κοινή διαφωνία» και είναι αποτέλεσμα δυο μηνών συναντήσεων και συζητήσεων των γυναικών αυτών, οι οποίες εργάζονται στον χώρο του κινηματογράφου, «για να μην μείνουν οι μαρτυρίες των περασμένων μηνών ένα απομονωμένο γεγονός».

Σύμφωνα με τις ιταλίδες ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτιδες, πρόκειται αντιθέτως «για το πρώτο βήμα που μπορεί να αλλάξει το σύστημα και όχι μόνον στον τομέα του θεάματος», ώστε «να επανακαθοριστούν οι χώροι εργασίας, για μια κοινωνία η οποία να εκφράζει διαφορετικές ισορροπίες μεταξύ ανδρών και γυναικών».

«Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε έναν και μοναδικό υπεύθυνο παρενόχλησης, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας», γράφουν οι γυναίκες που υπογράφουν το μανιφέστο και καταλήγουν: «δεν κάνουμε μια ηθικολογική παρέμβαση. Διότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει καμία, απολύτως σχέση με το “παιχνίδι του φλερτ”. Γνωρίζουμε την ευχαρίστησή μας, το όριο ανάμεσα σε ελευθερία και βία, ανάμεσα σε επιθυμία και παρενόχληση».

Tο μανιφέστο υπογράφουν, μεταξύ των άλλων, η Βαλέρια Γκολίνο, η Κριστίνα Κομεντσίνι, η Σόλε Τονιάτσι, η Τζοβάνα Μετζοτζιόρνο και η Φεντερίκα Ροσελίνι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – La Repubblica)

πηγή