Μαμάδες και γιαγιάδες εναντίον… ενός τάγματος θανάτου στις Φιλιππίνες

Μία ομάδα γυναίκες τάχθηκε εναντίον ενός τάγματος θανάτου που δρούσε στις Φιλιππίνες, το πλαίσιο του πολέμου του προέδρου Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Πρόκειται για «την περιπολία των γυναικών», μια ομάδα που αποτελείται από μητέρες και γιαγιάδες οι νυχτερινοί περίπολοι των οποίων στους δρόμους της συνοικίας Πατέρος εμποδίζουν τη δράση των ενόπλων που δολοφονούν κατοίκους της που φέρονται να συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Αργά κάθε βράδυ η ομάδα των 18 γυναικών συζητά και τρώει προτού βγει στα στενά δρομάκια συνοικίας της Μανίλα όπου κάποτε κυκλοφορούσε ανενόχλητο ένα τάγμα θανάτου.

Λίγο καιρό αφού ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε κήρυξε πόλεμο κατά των ναρκωτικών το 2016 και δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν, η συνοικία Πατέρος βρέθηκε στο έλεος μιας ομάδας ενόπλων με κουκούλες και μάσκες σκι.

Η πόλη με τους 63.000 κατοίκους παρέλυσε από τον φόβο. Τότε οι γυναίκες αποφάσισαν να οπλιστούν με φακούς και να ξεκινήσουν περιπολίες προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των ενόπλων.

Πλέον η Πατέρος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι πιο ασφαλής και οι ένοπλοι έχουν φύγει, λένε οι κάτοικοι της συνοικίας. Οι γυναίκες δεν κατάφεραν ποτέ να μάθουν ποιοι συμμετείχαν σε αυτό το τάγμα θανάτου.

Από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης Σίμναρ Γκραν εξήρε το έργο των γυναικών και τόνισε ότι η τοπική αστυνομία συνεργάστηκε μαζί τους στενά όπως και με τον δήμαρχο για να ενισχύσει την ασφάλεια.

Εξάλλου κάθε βράδυ μερικοί αστυνομικοί συνοδεύουν τις γυναίκες, φροντίζοντας για την τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος και προειδοποιώντας τους πολίτες για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Στη διάρκεια της πιο φονικής περιόδου του πολέμου του Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών καταγράφονταν σε ολόκληρες τις Φιλιππίνες έως και τέσσερις φόνοι ημερησίως, οι δράστες των οποίων ήταν ένοπλοι πάνω σε μοτοσικλέτες.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο πλαίσιο του πολέμου αυτού δεν είναι γνωστός.
Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 5.400 υπόπτους στη διάρκεια των επιχειρήσεών της, τους περισσότερους ευρισκόμενη σε αυτοάμυνα, ενώ αρνείται τις καταγγελίες των ακτιβιστών ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται στους μυστηριώδεις φόνους που καταγράφονται στην Πατέρος και σε άλλες περιοχές της Μανίλα.

Σε ανακοίνωσή του ο Σαλβαδόρ Πανέλο, εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου, χαρακτήρισε τους φόνους αυτούς «αναπόφευκτα αποτελέσματα» της καταστολής του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Απέδωσε μάλιστα τους θανάτους στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων ναρκωσυμμοριών, στον φόνο πληροφοριοδοτών ή σε άλλες παράνομες συναλλαγές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Πηγή: Μαμάδες και γιαγιάδες εναντίον… ενός τάγματος θανάτου στις Φιλιππίνεςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα