Μαγιορκίνης: Σε υψηλά επίπεδα η ένταση του δεύτερου κύματος – Δέσμη μέτρων για την Αττική (video)

Η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι σε υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε στη σημερινή έκρηξη με τα 416 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα 240 να βρίσκονται στην Αττική αλλά και τους 79 διασωληνωμένους.

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, με μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο καθηγητής, αναφερόμενος και στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν ελέγχους σε κεντρικές πλατείες, όπως στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρέθηκαν 23 θετικά τεστ σε 574 ελέγχους.

Αναφερόμενος στα ψευδώς θετικά τεστ στο κρουαζιερόπλοιο, είπε ότι έγιναν τέσσερις έλεγχοι τελικά ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Ο συναγερμός σήμανε καθώς είναι πολύ εύκολο σε ένα τέτοιο περιβάλλον να μεταδοθεί ο ιός, ενώ ο πρώτος έλεγχος δεν ήταν με μοριακό τεστ που είναι το πιο ευαίσθητο.

Ο καθηγητής, είπε ακόμα ότι το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν να έχει αποτελέσματα και μέσα στον Οκτώβριο και να είναι διαθέσιμο και μέσα στο 2020.

Νέα δέσμη μέτρων στην Αττική

Είναι σαφές ότι θα ζούμε με τον ιό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μέχρι να βγει ένα εμβόλιο, θα είναι δύσκολη η κατάσταση, ένας καθημερινός και δύσκολος αγώνας, καθώς η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, είπε ο υφυπουργός.

Κατέστησε σαφές πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Με στόχο την περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη και μαζί η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προχωρούν σε μια νέα δέσμη μέτρων που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα,

  • οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό,
  • εντατικοποιούνται τα rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας,
  • δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Τα 93 από τα 123 σχολεία με κρούσματα είναι στην Αττική

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωσε ότι 93 στα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.

Για τα κρούσματα στον δήμο Ευρώτα

Στον δήμο Ευρώτα, ανακοίνωσε ότι στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα. Όπως είπε, τα κρούσματα περιορίζονται σε δύο κοινότητες.

Αναμένονται να γίνουν τεστ σε πάνω από 1.300 εργάτες γης, ενώ αποφασίστηκε η αποχή από την εργασία τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Παράλληλα θα πραγματοποιείται έλεγχος στις μετακινήσεις τους, ενώ είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εργάτες όσο και όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Διαβάστε περισσότερα