«Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις», λέει η Αχτσιόγλου

«Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις είναι θέμα ημερών», ανέφερε μεταξύ αλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, είπε ότι «όλοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση» και ανέφερε ότι «το καινοτόμο αυτής είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής, πέρα από εκείνο των προσαυξήσεων».

Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της οφειλής μεσοσταθμικά κατά 65% -70%. Τα χρέη που εντάσσονται είναι ως το τέλος του 2018, αλλά το κούρεμα αφορά στην περίοδο 2002- 2016. Το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων 100% και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Όπως είπε «για πρώτη φορά εντάσσονται και οι εργοδοτικές εισφορές, για τις οφειλές των οποίων θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ακόμη ότι με τη ρύθμιση και το κούρεμα οφειλής θα ξεμπλοκάρει και το η δυνατότητα συνταξιοδότησης εκείνων που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, επειδή έχουν κάποιο χρέος στα Ταμεία δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Η υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα γίνονται μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και για να χαθεί η ρύθμιση θα πρέπει κάποιος να χρωστά πάνω από δύο δόσεις. Προϋπόθεση ένταξης είναι η πληρωμή των εισφορών του 2019.

Για τους συνεπείς, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, υπάρχει «αντανάκλαση» στη σύνταξή τους, καθώς αυτή συνδέεται άμεσα με τις εισφορές που πληρώνουν και τα χρόνια ασφάλισης. Αυτοί που έχουν πληρώσει τις εισφορές χωρίς κουρέματα, θα λάβουν και μεγαλύτερη σύνταξη.

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ με τα στοιχεία του κι εκεί το νέο σύστημα θα ενημερώνει πώς διαμορφώνεται η οφειλή μετά τον επανυπολογισμό και αν συμφωνεί ή διαφωνεί και από εκεί προχωρά η διαδικασία.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε βέβαιη ότι «εξίσου γενναία θα είναι και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την εφορία», αν και είπε ότι είναι καλύτερα οι ανακοινώσεις να γίνουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Διαβάστε περισσότερα