Λουτρό αίματος στη Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 1.400 τραυματίες (εικόνες)

Τουλάχιστον δεκαπέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.400 τραυματίστηκαν την Παρασκευή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κοντά στον φράχτη ασφαλείας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη “Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής” σε πέντε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αμάρ και ο Μοχάμεντ Αμπού Μουάμαρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς τομείς, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ένας ακόμη 16χρονος Παλαιστινιος σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια συγκρούσεων, ανακοίνωσε λίγο αργότερα το ίδιο υπουργείο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα είχε ανακοινώσει ότι ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Νατζάρ, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στομάχι από Ισραηλινούς στρατιώτες ανατολικά της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, πριν καν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλος ένας Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού στο νότιο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου πως 54 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τις συγκρούσεις κοντά στον φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, μια περιοχή όπου συχνά σημειώνονται συγκρούσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο Παλαιστινίων.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλά σημεία κοντά στον φράχτη που αποτελεί το σύνορο με το Ισραήλ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

πηγή