Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης απορρίπτει την εκεχειρία του Χάφταρ

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη απέρριψε την Πέμπτη (30/04) τη μονομερή εκεχειρία που αποφάσισε την Τετάρτη (29/04) ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, τονίζοντας ότι «δεν του έχει εμπιστοσύνη».

Η GNA στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει «να αμύνεται νομίμως» και να επιτίθεται «σε κάθε απειλή, όπου και αν βρίσκεται» αλλά και να εξουδετερώνει «εκτός νόμου οργανώσεις», αναφερόμενη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χάφταρ ξεκίνησε μια επιχείρηση για να καταλάβει την Τρίπολη πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις που στηρίζουν την GNA απώθησαν τον στρατό του και εξαπολύουν επιθέσεις στις γραμμές ανεφοδιασμού του, με τη βοήθεια τουρκικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (29/04) ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του στρατάρχη είπε ότι κηρύσσει εκεχειρία με την ευκαιρία του ιερού μήνα (Ραμαζάνι) των μουσουλμάνων, αλλά και ανταποκρινόμενος στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας και «φιλικών χωρών».

Αν και λίγες ώρες πριν έκανε νέα ηγεμονική δήλωση, αναφέροντας: «Έλαβα εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή: Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης απορρίπτει την εκεχειρία του Χάφταρaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα