Κόμπι Μπράιαντ: Τι γνωρίζουμε για το μοιραίο ελικόπτερο – «Έμπειρος ο πιλότος»

Δημοφιλές μοντέλο με διάφορες χρήσεις ήταν το μοιραίο ελικόπτερο με το οποίο πέταξε για τελευταία φορά ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλα επτά άτομα και το οποίο συνετρίβη παρασύροντας την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στο θάνατο τους επιβάτες του.

Ο θρύλος του ΝΒΑ συνήθιζε να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του καθώς δεν άντεχε το μποτιλιάρισμα και την παρατεταμένη ακινησία στο αυτοκίνητο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει διάφορες χρήσεις παγκοσμίως, από εναέριο «ασθενοφόρο» μέχρι «λιμουζίνα» των VIP. Σύμφωνα με τους New York Times, αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε για το ελικόπτερο:

Κατασκευαστής: Η εταιρεία Sikorsky, μια από τις πρωτοπόρους κατασκευάστριες εταιρείες ελικοπτέρων, που χρονολογούνται από το 1920. Η Lockheed Martin, ένα μεγάλος όμιλος αεροδιαστημικής, αγόρασε την εταιρεία από την United Technologies το 2015.

Τύπος: S-76B, μέρος της σειράς S-76 που περιλαμβάνει πολιτικά ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους. Περισσότερα από 800 S-76 έχουν πουληθεί, σύμφωνα με την εταιρεία

Χρήση: Αρχικά τα ελικόπτερα αυτά ήταν φτιαγμένα για να μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία σε υπεράκτιες πετρελαϊκές πλατφόρμες, τα S-76 χρησιμοποιούνται τώρα για να μεταφέρουν VIP, για έρευνες διάσωσης και αεροδιακομιδές. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή 10 χώρες τα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τους επικεφαλής τους.

Μέγεθος: Είχε 15 μέτρα μήκος, 3 μέτρα πλάτος και 4 μέτρα ύψος.

Χωρητικότητα: Τα ελικόπτερα S-76 μπορούν να μεταφέρουν 12-13 επιβάτες και 1-2 πιλότους, όμως οι πολυτελείς εκδοχές του, όπως αυτή που είχε ο Κόμπι Μπράιαντ έχουν λιγότερες θέσεις. Σύμφωνα με τη σελίδα του αερομεταφορέα τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν 9 επιβάτες.

Ταχύτητα: Περίπου 175 χλμ/ώρα. Τα ραντάρ της πτήσης του Κόμπι έδειχναν ότι το ελικόπτερο πέταγε σε αυτή την ταχύτητα στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης, εκτός από τη στιγμή που έκανε γύρους για 15 λεπτά.

Ασφάλεια: Τα S-76B, που πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1987, έχουν τη φήμη των συμπαγών και ασφαλών ελικοπτέρων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αεροπορία έχουν καταγραφεί 8 ατυχήματα μέσα σε 26 χρόνια. Μόνο σε 2 από τα 8 υπήρχαν θύματα και τραυματίες.

Ηλικία: Το S-76B που συνετρίβη και σκότωσε τον Κόμπι Μπράιαντ είχε κατασκευαστεί το 1991.

Ιδιοκτήτης: Island Express Holding, μια εταιρεία που έχει έδρα στο Van Nuys, στην Καλιφόρνια. Μία ομοθυγατρική εταιρεία, η Island Express Helicopters, γνωστή ως IEX, χρησιμοποιούσε επίσης το ελικόπτερο.

Ιστορία: Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε πετάξει ξανά στο παρελθόν με το συγκεκριμένο ελικόπτερο. Για μεγάλο μέρος της αθλητικής καριέρας του με τους Λος Άντζελες Λέικερς μετακινούνταν για τις προπονήσεις του στο Staples Center με το ελικόπτερο, στο οποίο είχε κολλήσει το παρατσούκλι «Mamba Chopper».

Έμπειρος και εκπαιδευτής ο πιλότος

Μετά την συντριβή του ελικοπτέρου γνωστό έγινε και το όνομα του πιλότου. Πρόκειται για τον 50χρονο Άρα Ζόμπαγιαν, που βρισκόταν κοντά στην οικογένεια Μπράιαντ.

Ο Ζόμπαγιαν ήταν πολύ αγαπητός στην αεροπορική κοινότητα ενώ είχε εκπαιδεύσει πιλότους ελικοπτέρων.

Επαγγελματίες που γνώριζαν καλά τον πιλότο του μοιραίου ελικοπτέρου, αναφέρουν πως επρόκειτο για έναν πολύ έμπειρο πιλότο, που είχε πετάξει ξανά στο παρελθόν υπό παρόμοιες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούσαν την Κυριακή. Η πτήση αυτή, όμως, έμελλε να είναι η τελευταία του.

Πηγή: Κόμπι Μπράιαντ: Τι γνωρίζουμε για το μοιραίο ελικόπτερο – «Έμπειρος ο πιλότος»altsantiri

Διαβάστε περισσότερα