Κόλαση στην Αφρίν: Λεηλασίες και καταστροφές από τους Τούρκους (εικόνες – video)

  • Φθορές σε δημόσιες περιουσίες αλλά και λεηλασίες σε πλήθος αγαθών
  • Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Κούρδοι τα σπίτια τους
  • Έκρηξη βόμβας με έντεκα νεκρούς

Στο έλεος λεηλασιών και καταστροφών βρίσκεται από την Κυριακή η πόλη Αφρίν, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) οι δυνάμεις που κατέλαβαν την Κυριακή τον έλεγχο της πόλης άρπαξαν και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, έχοντας εκδιώξει τους Κούρδους από την περιοχή.

Οι πηγές που επικαλείται το AFP κάνουν λόγο για φθορές σε δημόσια περιουσία, αλλά λεηλασίες σε πλήθος αγαθών, από κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι κουβέρτες και κονσέρβες, τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν οργανωμένα με φορτηγά εκτός πόλης.

Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι σύμμαχοί τους προκάλεσαν την Κυριακή τεράστιες ζημιές και έριξαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της Αφρίν.

Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Κούρδοι τα σπίτια τους

Οι περισσότεροι από τους 350.000 κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει, ενώ το ποτάμι της προσφυγιάς συνεχίστηκε και τα τελευταία 24ωρα προς τα νότια, σε εδάφη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές ή το συριακό καθεστώς. Κάποιοι είπαν ότι οι Κούρδοι φάνηκε να αποχώρησαν χωρίς να δώσουν μάχη, αλλά οι κουρδικές αρχές ορκίστηκαν να ανακαταλάβουν την πόλη, ένα από τα τρία ημιαυτόνομα κουρδικά «καντόνια» στη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι σκοτώθηκαν πάνω από 280 άμαχοι, 1.500 Κούρδοι μαχητές και πάνω από 400 Σύροι αντάρτες από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης. Η Άγκυρα θρηνεί δεκάδες απώλειες -επισήμως 46.

Έκρηξη βόμβας με έντεκα νεκρούς

Βόμβα εξερράγη στη διάρκεια της νύκτας σε τετραώροφο κτίριο στην πόλη Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη την Κυριακή, θέτοντάς την υπό τον πλήρη έλεγχό τους έπειτα από μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων που έχει στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή.

Σύμφωνα με το Anadolu, η βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, εξερράγη την ώρα που σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και οχήματα.

πηγή