«Κρύψτε τις αγιογραφίες» – Η οδηγία της τουρκικής Θρησκευτικής Επιτροπής για την Αγιά Σοφιά

Οδηγίες αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί, εξέδωσε την Τρίτη η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet).

Στην ανακοίνωση, η Diyanet ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή της Τουρκίας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το τζαμί σε ώρες εκτός προσευχής, καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινώσει σε διάγγελμά του ο Ερντογάν, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει στις 24 Ιουλίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, καθηγητής Αλί Ερμπάς, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ και την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, λέγοντας πως η Αγία Σοφία επανήλθε στο αρχικό καθεστώς λειτουργίας της και προσθέτοντας ότι ο ναός είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης,

«Θα μπορέσουμε να κάνουμε προσευχή σε κάθε μέρος της Αγίας Σοφίας από τις 24 Ιουλίου, την Παρασκευή», είπε ο Ερμπάς. Κάνοντας αναφορά και αυτός στις αγιογραφίες, είπε πως αρχικά θα μπορούσαν να σκεπαστούν με «κουρτίνες». «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό», συμπλήρωσε.

Το Σάββατο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε ρεπορτάζ της είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο των Τούρκων είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά, τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα