Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος – Πρώτο θέμα στο «Washington Group»

Στον Καναδά και τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στρέφονται τα βλέμματα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικότερα, το κρίσιμο αυτό θέμα θα συζητηθεί στο περίφημο «Washington Group» όπου συναντώνται οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κα Λαγκάρντ μέχρι τώρα είχε κρατηθεί στο περιθώριο των σχετικών διαβουλεύσεων, αλλά ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, καθώς λήγει το «τελεσίγραφο» του Ταμείου για λύση στο θέμα ως τις αρχές Ιουνίου.

Παραμένουν οι αποστάσεις μεταξύ ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ

Οι αποστάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ παραμένουν. Στον Καναδά, το Σάββατο, θα επιχειρηθεί να «γεφυρωθούν» οι διαφορές με το χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι αρεστή στο Βερολίνο η άποψη του Ταμείου ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

Οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν λύση της τελευταίας στιγμής για να αποσπάσουν την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που πρόκειται να προσφέρουν στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί η τελική συμφωνία αξιόπιστη στα μάτια των αγορών και ελκυστική για τους επενδυτές, όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης, μετέδωσε χαρακτηριστικά το Reuters.

Ακόμη, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, το Ταμείο πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

πηγή