Κορονοϊός: 25 νέα κρούσματα στην Κύπρο – Ταξιδιωτική οδηγία από τα μεσάνυχτα

Έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού με 25 νέα είχαμε και στην Κύπρο. Πρόκειται ως επί το πλείστον για περιστατικά που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ταξιδιωτική Οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σχετικά με τον κορονοϊό COVID-19 για τις χώρες κατηγορίας Α και Β (με ισχύ από ώρα 00:00 της 01/08/2020).

Αναλυτικά, σε σύνολο 1.850 εργαστηριακών διαγνώσεων:

Από 676 δείγματα μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψε 1 κρούσμα. Από 129 δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10.000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 796 δείγματα στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, προέκυψε 1 κρούσμα. Από 42 δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από προσωπικούς ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας, προέκυψαν 2 κρούσματα.

Από 123 δείγματα μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν 20 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από τα δείγματα των κατοίκων του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 75 εργαστηριακές διαγνώσεις και από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των γενικών νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 9 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1.114.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται εφτά άτομα, ένα εκ των οποίων στη μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών είναι σταθερή.

Ταξιδιωτική οδηγία από τα μεσάνυχτα, ελέω κορονοϊού

Ταξιδιωτική Οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σχετικά με τον κορονοϊό COVID-19 για τις χώρες κατηγορίας Α και Β (με ισχύ από ώρα 00:00 της 01/08/2020).

Πρόκειται για τις Κατηγορίες A (Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Καναδάς, Δημοκρατία της Κορέας, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία) και B (Αγία Έδρα, Ανδόρα, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Θαϋλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μαρόκο, Μονακό, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Σαν Μαρίνο, Τσεχία και Τυνησία), σύμφωνα με την επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου στην οποία προβαίνει το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Συνιστάται στους χρήστες, να ελέγχουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τακτικά για τυχόν αλλαγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες όπως επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύουν στις ανωτέρω χώρες και όπως ελέγχουν προτού ταξιδέψουν, τους κανονισμούς που εφαρμόζονται για είσοδο και παραμονή στη χώρα προορισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι προσωρινά βρίσκονται ή διαμένουν μόνιμα στις παραπάνω χώρες, συμβουλεύονται να επιδεικνύουν προσοχή, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των αρχών στις χώρες που ευρίσκονται, αναφορικά με τυχόν περιορισμούς ή και καθοδήγηση σχετικά με τον COVID-19 και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τη διαπιστευμένη διπλωματική αποστολή της Δημοκρατίας για την παραμονή τους στη χώρα.

Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ήδη ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές, ενθαρρύνονται να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy@gov.cy

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν/επιστρέψουν στην Κύπρο θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία και να εγγράφονται στο https://cyprusflightpass.gov.cy και να πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις για είσοδο στη Δημοκρατία, ως αυτές έχουν καθοριστεί από τα σχετικά διατάγματα και τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Σχετικά διατάγματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας και άλλες αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Δημοκρατίας, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/

Επισημαίνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, σε απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές προς την Κύπρο μπορούν να επιβιβαστούν μόνο Κύπριοι πολίτες, νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή κάτοχοι ειδικής άδειας εισόδου.

Στην εν λόγω οδηγία δίνονται και οι αριθμοί με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν οι Κύπριοι πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Εξωτερικό:

Ιστοσελίδα http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/mfa50_gr/mfa50_gr?OpenDocument

Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών:

+35 7 22651113 (08:30 – 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

Λειτουργός υπηρεσίας υπουργείου Εξωτερικών:

+35 7 99660129 (εκτός ωρών εργασίας*)

Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων υπουργείου Εξωτερικών:

+35 7 22801000 (08:30 – 15:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

* Η τηλεφωνική γραμμή του λειτουργού υπηρεσίας, είναι διαθέσιμη εκτός ωρών εργασίας και σκοπό έχει την παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα