Κορονοϊός: Περισσότερα από 30,71 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Συναγερμός στο Βέλγιο (video)

Περισσότερα από 30,71 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με 953.901 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του «Reuters. Τα περιστατικά των μολύνσεων έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από τότε, που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019.

Την ίδια ώρα, το Βέλγιο ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, έπειτα από μια σαφή αύξηση των διαγνωστικών τεστ που βγήκαν θετικά στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας «Sciensano».

Η χώρα αυτή των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ως σήμερα καταγράψει 100.748 κρούσματα νέου κορονοϊού και 9.944 θανάτους, έπειτα από έναν πολλαπλασιασμό των τεστ που κάνει.

Το Βέλγιο βρίσκεται, κυρίως μαζί με την Ισπανία και την Σουηδία, στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα νέου κορoνοϊού. Αυτό το σαββατοκύριακο είχε περίπου 8.600 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 6.800 στη Γαλλία, σύμφωνα με υπολογισμούς του AFP.

Κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού το Βέλγιο κατέγραψε περίπου 40.000 νέα κρούσματα, ενώ μια ανοδική τάση άρχισε να διαφαίνεται από τα τέλη του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sciensano, η τάση αυτή επιταχύνθηκε σαφώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έως ότου ξεπεράστηκε εκ νέου το όριο των κατά μέσο όρο χιλίων νέων κρουσμάτων καθημερινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης ως τη 15η Σεπτεμβρίου (στα 32.255 τεστ που γίνονταν κατά μέσον όρο καθημερινά το ποσοστό αυτών που ήταν θετικά ανερχόταν σε 3,4%).

Ο αριθμός αυτός δείχνει μια αύξηση 77% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (περίπου 600 κρούσματα καθημερινά), σύμφωνα πάντα με το Sciensano.

Την 14η Σεπτεμβρίου διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο 1.717 κρούσματα. Μόνον τον Απρίλιο υπήρχαν τέτοιοι αριθμοί. Ένα ρεκόρ 2.336 νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο είχε καταγραφεί στις 10 Απριλίου, την εποχή κατά την οποία και η θνησιμότητα έφτανε επίσης στα ύψη.

Η αύξηση των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου δεν συνοδεύτηκε από ανάκαμψη της θνησιμότητας, καθώς η μεγάλη πλειονότητα αυτών που ήταν θετικοί στον νέο κορονοϊό είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, εξηγούν οι ειδικοί. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται λιγότερο γρήγορα και αυτός των θανάτων παραμένει σχετικά στα ίδια επίπεδα. Για έναν μήνα καταγράφονται από δύο ως πέντε θάνατοι την ημέρα.

Ωστόσο με σχεδόν 10.000 θανάτους από Covid-19, το Βέλγιο είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό απωλειών. Από την έναρξη της επιδημίας, οι αρχές ενέτασσαν στον απολογισμό των απωλειών και τους θανάτους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οφείλονται στην νόσο αυτήν, χωρίς αυτό να επιβεβαιωνόταν απαραίτητα από ένα τεστ.

Γερμανία: 1.345 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.345 τις προηγούμενες 24 ώρες και έφθασε τα 271.415 στη Γερμανία, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη δύο ασθενείς υπέκυψαν στον Covid-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.386 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Πιθανό ένα δεύτερο lockdown σε πανεθνικό επίπεδο στη Βρετανία

Ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα είναι ένα πιθανό βήμα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού στη Βρετανία, δήλωσε την Κυριακή (20/09) ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που θέλει να γίνει.

«Αν όλοι τηρήσουν τους κανόνες τότε μπορούμε να αποφύγουμε κι άλλες καραντίνες σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά εμείς βεβαίως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε δράση αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει», υπογράμμισε ο Χάνκοκ στο «BBC».

«Δεν το αποκλείω», αλλά «δε θέλω να το δω» να γίνεται, πρόσθεσε αναφερόμενος στο lockdown στις δηλώσεις του προς το ίδιο δίκτυο. Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα την Κυριακή (20/09) στο «Sky News» ο Χάνκοκ προειδοποίησε εξάλλου τους Βρετανούς, λέγοντας ότι «το έθνος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και έχουμε μία επιλογή».

«Η επιλογή αυτή είναι είτε όλοι ακολουθούν τους κανόνες είτε θα χρειαστεί να λάβουμε κι άλλα μέτρα», υπογράμμισε.

Συνολικά 105 άνθρωποι πέθαναν σε 24 ώρες στην Ινδονησία

Η Ινδονησία κατέγραψε 3.989 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, με τα οποία ανήλθε σε 244.676 ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινδονησιακό υπουργείο Υγείας.

Οι θάνατοι από την COVID-19 ανέρχονταν σε 105 το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο επισήμανε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ινδονησία από τη νόσο αυτή ανέρχεται πλέον σε 9.553. Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στη νοτιοανατολική Ασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διαβάστε περισσότερα