Κορονοϊός: «Πάγωσε» ο «οδικός χάρτης» της Κομισιόν για έξοδο από την καραντίνα

Την ώρα που όλη η Ευρώπη περιμένει τις ανακοινώσεις από το Eurogroup για την κρίση που έχει δημιουργηθεί από τον κορονοϊό, έγινε γνωστό ότι «πάγωσε» ο «οδικός χάρτης» της Κομισιόν για έξοδο από την καραντίνα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να παρουσιάσει αυτόν τον «οδικό χάρτη», την ώρα που δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία και η Δανία, έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Τελικά, οι Επίτροποι θα περιοριστούν τελικά σε μια «συζήτηση προσανατολισμού» για το θέμα, χωρίς να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Κατά συνέπεια, η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε η πρόεδρος της Κομισιόν την Τετάρτη (08/04) αναβάλλεται γι’ αργότερα…

Κάθε χώρα σε δικό της στάδιο της πανδημίας

Η χρονική στιγμή φαινόταν ότι ήταν η κατάλληλη, επειδή ορισμένες χώρες – μέλη είχαν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ήταν, όμως, ταυτόχρονα και μια «ευαίσθητη» χρονικά περίοδος, επειδή η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας.

«Η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι μια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει «μετά το Πάσχα» των Καθολικών.

Σημειώνεται πως η Αυστρία έδωσε τη Δευτέρα (06/04) ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για την πανδημία, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: Κορονοϊός: «Πάγωσε» ο «οδικός χάρτης» της Κομισιόν για έξοδο από την καραντίναaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα