Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Σύψα για τη Βόρεια Ελλάδα – «Έχουμε μια… πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε» (video)

Ανήσυχος για την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας και ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ… Με πολλά από τα νέα κρούσματα να είναι στα βόρεια της χώρας, εκτός από τα εισαγόμενα.

Μίλησε στον «ΣΚΑΪ» και έκανε λόγο μια «πυρκαγιά» που δεν σβήνει. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι φοβάται τα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για καταστροφική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Παρά το «καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση για κρούσματα από τον τουρισμό φαίνεται να είναι ελεγχόμενη κάτι για το οποίο βοηθούν και τα πολλά τεστ, όπως είπε ο Νίκος Σύψας.

«Τα νέα είναι καλά. Από τα 28 κρούσματα σήμερα μόνο τα 7 ήταν από τα ταξιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα 21 ήταν ”ντόπια” κρούσματα. Το πρόβλημα είναι η βόρεια Ελλάδα, η Ξάνθη. Εκεί έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε. Αλλά και σε άλλα σημεία της βορείου Ελλάδας φαίνεται πως υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν διασπορά. Δηλαδή πολλά κρούσματα μπορεί να είναι εισαγόμενα», ήταν τα λόγια του κ. Σύψα για να συμπληρώσει και συνέχισε: «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι απόλυτα ελεγχόμενος, τα κρούσματα είναι λίγα εκεί, αλλά έχουμε το ζήτημα στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι σήμερα το ανησυχητικό».

Γιατί δεν… ηρεμεί ο Εχίνος

Για το γεγονός ότι ο Εχίνος παρόλο που είναι σε καραντίνα αρκετό καιρό έχει ακόμα κρούσματα εξήγησε: «Όταν γίνει διασπορά του ιού στην κοινότητα τότε είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε το φαινόμενο. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξει διασπορά και να μην γίνουν συνωστισμοί. Έτσι παρά τα μέτρα συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα».

Σχετικά με τα κρούσματα που είχαμε την Πέμπτη (02/07) στη βόρεια Ελλάδα και κατά πόσο αυτά μπορούν να προκαλέσουν συναγερμό εξήγησε: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων σχετίζονται με την κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας. Σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία έχουμε μια έξαρση της επιδημίας. Προκαλούν ανησυχία, είναι κάτι το οποίο ελέγχεται κάθε μέρα και όταν χρειάζεται λαμβάνονται και μέτρα όπως έγινε στη Θράκη».

«Οι ντόπιοι να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις αποστάσεις στα νησιά»
Αναφορικά με τις περιπτώσεις όπως αυτή της Καρπάθου που ένας Ελληνομερικανός είχε βρεθεί αρνητικός στο τεστ, κυκλοφόρησε στο νησί μετά αποδείχθηκε θετικός ο κ. Σύψας εξήγησε. «Δυστυχώς θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα με αρνητικά τεστ και ασυμπτωματικούς, που δεν μπαίνουν καραντίνα γιατί δεν προβλέπεται. Αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα, μετά από κάποιες ημέρες παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο όλες αυτές τις μέρες θα έχουν διασπείρει τον ιό. Το δίδαγμα είναι ότι όταν ανοίγουμε τον τουρισμό μας χωρίς καραντίνα, όπως κάνουμε εμείς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα μέτρα απόστασης. Οι ντόπιοι στα νησιά να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια το μέτρο της απόστασης για να μην έχουμε διασπορά. Μπορεί να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας», τόνισε…

Όσον αφορά στο γεγονός ότι έχουμε ασυμπτωματικά κρούσματα το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα ο κ. Σύψας ανέφερε: «Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε περισσότερα τεστ και ελέγχουμε πιο πολλούς ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο τσεκάραμε άτομα με συμπτώματα. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε και ασυμπτωματικούς. Ετσι έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημίας. Και φαίνεται πως και το χειμώνα είχαμε πολλές ασυμπτωματικές λοιμώξεις που δεν διαγνώσαμε».

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα φαινόμενο που δεν ελέγχεται»

Σχετικά με το αν προκαλεί ανησυχία η κατάσταση στις ΗΠΑ σχολίασε: «Το δίδαγμα είναι ότι δυστυχώς το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για να προλάβουμε την καταστροφική έξαρση της επιδημίας είναι η απόσταση, όπως και να λαμβάνουμε γρήγορα μέτρα και ιδίως αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπου δεν έγινε αυτό το μέτρο έγκαιρα σε πολιτείες της Αμερικής υπήρχε πρόβλημα. Όσοι κυβερνήτες έλαβαν μέτρα δεν είχαν σημαντικό πρόβλημα. Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα φαινόμενο που δεν ελέγχεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαττώσουμε τις συνέπειες, το μέτρο είναι η απόσταση και να μην επιτρέπουμε στον ιό να διασπείρεται».

Νωρίτερα, συνολικά 28 είναι τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη (02/07) και αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο «χάρτης» προέλευσής τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 3.458.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα νέα κρούσματα στη χώρα, εντοπίστηκαν ως εξής: 7 εισαγόμενα (σ.σ. ταξιδιώτες), 10 στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 2 στη Λάρισα, 1 στην Κοζάνη και 1 στην Αττική.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, 1.121 δείγματα από πτήσεις βγήκαν όλα αρνητικά. Ανάμεσα στα 7 εισαγόμενα κρούσματα, είναι και ένας ταξιδιώτης από την Ινδία, που έφτασε στην Ελλάδα με ανταπόκριση από την Ολλανδία.

Οκτώ είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ 192 είναι οι νεκροί συνολικά στη χώρα. Την ίδια ώρα έχουμε παράταση της καραντίνας στην Ξάνθη για άλλες επτά ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα