Κορονοϊός: Ισχυρή «ένεση» 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – Αγορά και ελληνικών ομολόγων

Την αποδέσμευση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας μια «ένεση» ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

«Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικων Χρήστος Σταϊκούρας. «Βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 2% από 4%…

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας» πρόσθεσε.

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του διοικητικού δυμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

Μαξίμου: Τεράστια επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της»

Τεράστια επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της», χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως είναι «τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ενήμεροι για το θέμα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ομόλογα: «Βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς στο 2% από 4%

Την ίδια ώρα, ράλι τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έφερε το «υπερόπλο» ρευστότητας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεαματική απολιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, υποχωρώντας περισσότερο από 200 μονάδες βάσης κοντά στο 2%, ενώ την Τετάρτη (18/03) είχε αναρριχηθεί πάνω από το όριο του 4%.

Σημαντική μείωση και στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να κάνει βουτιά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, στο 0,41%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 1996. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δεκαετία υποχώρησε έως και 90 μονάδες βάσης, στο 1,40%, με το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει σχεδόν 100 μονάδες, στις 169 μονάδες βάσης.

Σημαντική αποκλιμάκωση σχεδόν 30 μονάδων βάσης και για τις αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων, ενώ και το 10ετές γερμανικό Bund υποχώρησε 12 μονάδες βάσης, στο -0,35%.

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης

«Έμπρακτη στήριξη της χώρας μας» και «ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που, όπως επισήμανε, δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

«Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι» τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε».

«Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος – μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία ότι «με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

Μείωση του κόστους δανεισμού βλέπει ο ΥΠΟΙΚ χάρη στην ένταξη στο QE

Από την Πέμπτη (19/03) η κυβέρνηση αναμένει, μάλιστα, να φανεί η μείωση στο κόστος δανεισμού της χώρας μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών ομολόγων, έως το τέλος του έτους. Όσον αφορά το ύψος των ομολόγων για την Ελλάδα εκτιμάται στα 12 δις. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την εξειδίκευση του δεύτερου πακέτου μέτρων στήριξης που ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, εκτός από το γεγονός ότι εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων, κάτι το οποίο επιδιώκονταν από το 2015 χωρίς αποτέλεσμα, θα συμβάλλει και στην μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Η ρευστότητα που θα αντληθεί, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα αξιοποιηθεί από το Δημόσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται και η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι κλάδοι επαγγελματιών οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τα «ευεργετήματα», όπως τα χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Γι αυτό το λόγο, θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να γίνει μια σωστή καταγραφή όλων των διαθέσιμων στοιχείων που έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφορικά με τους κλάδους στους οποίους καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου, και να ενταχθούν στη λίστα. Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και τα ερωτήματα των πολιτών – επιχειρηματιών ώστε να υπάρξουν τα λιγότερο δυνατά σφάλματα. «Δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια αθέτηση υποχρεώσεων» επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας καθώς υπάρχουν και κλάδοι οι οποίοι πάνε καλύτερα, λόγω του αντικειμένου τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία καθώς ακόμα κανείς δεν γνωρίζει την ένταση και έκταση του προβλήματος και το επόμενο χρονικό διάστημα πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από το δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε.

Αναφερόμενος στο κόστος του συνολικού πακέτου παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί έως σήμερα για τη στήριξη της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό τα 1,8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μακρόν: Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ

Την ικανοποίησή του για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο να βοηθήσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορονοϊού εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε σήμερα το βράδυ η ΕΚΤ. Τώρα εναπόκειται σε εμάς, τα ευρωπαϊκά κράτη, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσω των δημοσιονομικών μας παρεμβάσεων και να επιδείξουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην καρδιά της ευρωζώνης», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki,.gr, Reuters, AFP)

Πηγή: Κορονοϊός: Ισχυρή «ένεση» 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – Αγορά και ελληνικών ομολόγωνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα