Κορονοϊός: Έτσι θα ελέγχονται οι ταξιδιώτες από 1η Ιουλίου – Το ειδικό barcode και η νέα φόρμα

Παράλληλα με τα αεροδρόμια θα ανοίξουν 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με barcode, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα σύνορα δεν θα ανοίξουν εκείνη την ημερομηνία για ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες 8 χώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από 1/7 σε κατάργηση οδεύουν οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας να γίνονται «έξυπνα» βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Η «λευκή λίστα»

Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία. Παρόλο που η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν στη… «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εξαιτίας του βεβαρυμμένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Είναι το πρώτο βήμα της συμφωνίας των διπλωματών των 27 κρατών μελών που συνεδρίαζαν για τρίτη μέρα χθες Σάββατο (27/7) προκειμένου να συμφωνήσουν στο άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και ποιες χώρες θα αφορά. Στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης, η Κροατική προεδρία έθεσε την τελική λίστα προς έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email, αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία για επίσημη υιοθέτηση από Δευτέρα.

Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων που μπήκαν στην «λευκή λίστα» συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Η νέα φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας , έχει εκδοθεί αεροπορική οδηγία (Notam). Η εν λόγω οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή της. Οι ταξιδιώτες καλούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε περισσότερα