Κοινωνικό μέρισμα: Τα επικρατέστερα σενάρια για το ποιοι θα το λάβουν

Η τύχη του κοινωνικού μερίσματος θα κριθεί σήμερα στο τραπέζι του EuroWorking Group, στο οποίο o Μιχάλης Αργυρού o οποίος εκπροσωπεί τη χώρα μας στις συνεδριάσεις της ευρωομάδας, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το εναπομείναν υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού.

Οι τελικές αποφάσεις για το ποσό και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, αναμένεται να ληφθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που μίλησε στο Open, αυτή την εβδομάδα θα βγει η απόφαση για το μέρισμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ποσό το οποίο θα διανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το πόσο θα είναι αυτό θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα και το πώς θα διανεμηθεί», ενώ διευκρίνισε πως «ό,τι μέτρο ληφθεί θα είναι μία και έξω, δεν θα είναι μόνιμο μέτρο, άρα δεν μπορεί να είναι ένα φορολογικό μέτρο με μόνιμα χαρακτηριστικά».

Τα επικρατέστερα σενάρια για το ύψος και τους δικαιούχους του ποσού είναι τα εξής:

  • Εάν το υπερπλεόνασμα που θα απομείνει από το δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ φθάσει ή ενδεχομένως υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ τότε θα διατεθεί για την εφάπαξ περικοπή ενός φόρου. Το μέτρο δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά θα ισχύσει μόνο για το 2019.
  • Σε διαφορετική περίπτωση εάν δηλαδή το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ τότε θα μοιραστεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  • Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας.
  • Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και πάνω και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο ενδεχομένως τα 10.000 -12.000 ευρώ.
  • Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η λεγόμενη «13η σύνταξη» θα διατηρηθεί με δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ και η καταβολή της θα επαναληφθεί το 2020.

Πηγή: Κοινωνικό μέρισμα: Τα επικρατέστερα σενάρια για το ποιοι θα το λάβουνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα