Κοινωνικό μέρισμα: Λίγοι οι «τυχεροί» – Εγκρίθηκαν 267.342 αιτήσεις

Ανοιχτή μόνο για ενστάσεις είναι πλέον η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα χορηγηθεί σε λίγους «τυχερούς», καθώς οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται στις 267.342.

Οι δικαιούχοι των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε θα δουν τα 700 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν στην ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου ή, το αργότερο, την Τρίτη 31 του μηνός.

Όσοι θεωρούν ότι αποκλείστηκαν άδικα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχουν περιθώριο να υποβάλουν ένσταση έως τις 15 Ιανουαρίου, καθώς το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τότε μόνο για την υποδοχή ενστάσεων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα προχωρήσουν παράλληλα σε διασταύρωση των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί μήπως συμπεριλαμβάνονται σε αυτές δικαιούχοι οι οποίοι προστέθηκαν στο συμπληρωματικό αρχείο που ανέβηκε την περασμένη Δευτέρα στην πλατφόρμα. Πρόκειται για:

  • δικαιούχους που είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η εκπρόθεσμη δήλωσή τους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και έτσι να μην πιστοποιείται η 7ετής παραμονή τους στην Ελλάδα και
  • δικαιούχους οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι αιτήσεις κυρίως νοικοκυριών με εξαρτώμενα μέλη ΑΜεΑ.

Όσοι υποβάλουν ένσταση η οποία θα κριθεί βάσιμη, θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα στις αρχές του νέου έτους, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στελέχη της κυβέρνησης είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν και άλλοι δικαιούχοι μετά την Πρωτοχρονιά με την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ανεκτό για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

1. Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)

2. Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και άνω), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)

3. Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)

4. Οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ .

Πηγή: Κοινωνικό μέρισμα: Λίγοι οι «τυχεροί» – Εγκρίθηκαν 267.342 αιτήσειςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα