Κοινές προσπάθειες Πούτιν – Μέρκελ για ειρήνη στη Λιβύη: Πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη – βρίσκεται σε εμφύλιο – πρότεινε εκ νέου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/01) την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Διπλωματικός «πυρετός» και πιέσεις για κατάπαυση του πυρός. Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχε το Σάββατο (11/01) ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

«Είναι καιρός να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη στο Βερολίνο, καθώς είναι σημαντικό να τερματιστεί η σύγκρουση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε την αποστολή προσκλήσεων στις εμπλεκόμενες πλευρές για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο Βερολίνο. «Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία, και θα στείλουμε σύντομα προσκλήσεις για μια διάσκεψη στο Βερολίνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι ειρηνευτικές διαδικασίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ειρηνικό έλεγχο της Τρίπολης από τις δυνάμεις του LNA.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Πούτιν ερωτήθηκε και για τη δράση του Ομίλου Wagner στη Λιβύη, όπου ρώσοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, σε κάθε τόνο, ότι δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος και δεν πληρώνονται απ’ αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχε το Σάββατο (11/01) ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ενώ κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός. Για τον ίδιο λόγο ο Φαγέζ αλ Σάρατζ είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ιταλός πρωθυπουργός.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, διαβεβαίωσε ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».

Επανέλαβε δε, τη στήριξή του στην πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, με απώτερο στόχο την ειρηνική επίλυση της λιβυκής διένεξης. Από την πλευρά του, ο αλ Σάρατζ επεσήμανε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

«Η συμμετοχή του Χαλίφα Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο. Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε», συμπλήρωσε, σε δραματικό τόνο.

Η αφρικανική χώρα διοικείται, μάλιστα, από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
    Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη -ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας.
  • Ο στρατηγός Χαφτάρ, τον περασμένο Απρίλιο, κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Πηγή: Κοινές προσπάθειες Πούτιν – Μέρκελ για ειρήνη στη Λιβύη: Πιέσεις για κατάπαυση του πυρόςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα