Κλιματική αλλαγή: 200 τάρανδοι νεκροί στην Αρκτική – Στη Γαλλία σώζουν με… κουβάδες τα ψάρια (video)

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή είναι εδώ. Θύματα είναι και τα ζώα. Διακόσιοι τάρανδοι βρέθηκαν νεκροί από την πείνα στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική, ένας αριθμός ασυνήθιστα αυξημένος που εξηγείται από την κλιματική αλλαγή στην περιοχή, έγινε γνωστό από το Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας. Με την εξαφάνιση των ψαριών είναι αντιμέτωποι οι Γάλλοι, μετά από μήνες ξηρασίας στην κεντρική χώρα και τα σώζουν με… κουβάδες. Στην ίδια περιοχή οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν και άλλα ζώα, όπως τις αγελάδες τους.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας χαρτογράφησης του πληθυσμού των άγριων ταράνδων στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, που βρίσκεται σε απόσταση 1.200 χλμ από τον Βόρειο Πόλο, τρεις ερευνητές του Πολιτικού Ινστιτούτου καταμέτρησαν 200 κουφάρια ταράνδων, που είχαν πεθάνει από την πείνα τον χειμώνα.

Επικεφαλής του σχεδίου καταγραφής, η Άσχιλντ Ένβικ Πέντερσεν θεωρεί αυτά «τα πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας» συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που εξελίσσεται με διπλάσια ταχύτητα στην Αρκτική σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τους κλιματολόγους. «Φέτος, παρατηρήσαμε μια πολύ αυξημένη θνησιμότητα των ζώων και αυτό οφείλεται στις άφθονες βροχές που υπήρξαν πρόβλημα για αυτά» εξήγησε η επιστήμονας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να βρέχει πολύ περισσότερο. Η βροχή πέφτει στο χιόνι και σχηματίζει ένα στρώμα πάγου στην τούντρα, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσχερείς οι συνθήκες βοσκής των ζώων» συμπλήρωσε η ίδια. Το γεγονός ότι οι τάρανδοι πεθαίνουν από την πείνα συμβαίνει, υπογραμμίζει η Πέντερσεν, αλλά αυτό το επίπεδο θνησιμότητας δεν κατεγράφη παρά μόνο μία φορά, μετά τον χειμώνα του 2007-2008.

Τις προηγούμενες ημέρες ο καύσωνας έφτασε στις σκανδιναβικές χώρες με ταράνδους στη Φινλανδία να… κάθονται στην άμμο σε ποτάμια.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία η λίμνη Landes είναι από τις μεγαλύτερες και φυσικές λίμνες της περιοχής Limousin, όπου ζει μεγάλη ποικιλία ζώων και φυρών, μεταξύ των οποίων και 240 διαφορετικά είδη πουλιών.

Παρόλα αυτά, όλη την άνοιξη δεν έβρεξε κι έτσι το νερό στη λίμνη μειώθηκε δραματικά. Περιβαντολόγοι σε συνεργασία με ντόπιους ψαράδες άπλωσαν δίχτυα, έπιασαν τα ψάρια και τα μετέφεραν με κουβάδες σε ποτάμια της περιοχής, με υψηλότερη στάθμη νερού. Μέχρι στιγμής, έχουν διασώσει 600 κιλά ψάρια.

Οι τοπικές Αρχές έχουν εκδώσει από κοινού με την κεντρική διοίκηση της Γαλλίας προειδοποίηση για συνθήκες ξηρότητας στην περιοχή Creuse, ενώ διάσημα ποτάμια, μεταξύ των οποίων και το διάσημο Cher έχουν σχεδόν αποξηραθεί.

Επίσης, έχουν τεθεί περιορισμοί στη χρήση νερού και έχει απαγορευτεί το πότισμα σε κήπους, η χρήση του νερού σε αθλητικά κέντρα, το πλύσιμο των αυτοκινήτων και το γέμισμα των πισινών. Η ξηρασία έχει επιδεινωθεί από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Γαλλία, το δεύτερο αυτόν το μήνα.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΡΤ για τις ακραίες συνθήκες σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας:

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ant1news, ΕΡΤ)

Διαβάστε περισσότερα