«Καρφιά» Τίλερσον κατά Τραμπ – «Είναι απείθαρχος, δεν έχουμε το ίδιο σύστημα αξιών»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δεν έκρυψε τις κάκιστες σχέσεις που διατηρούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκασμένος συχνά να τον ενημερώνει ότι τα όσα του ζητούσε να κάνει ήταν παράνομα, χαρακτηρίζοντάς τον «απείθαρχο».

«Πιστεύω ότι εν μέρει οφειλόταν στο προφανές γεγονός ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Δεν έχουμε το ίδιο σύστημα αξιών», εξήγησε. «Έπρεπε να του λέω: Κύριε πρόεδρο, καταλαβαίνω τι θέλετε να κάνετε αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο, γιατί παραβιάζεται ένας νόμος, μια συνθήκη».

«Αυτό τον ενοχλούσε πολύ. Πιστεύω ότι βαρέθηκε εκείνον τον τύπο που του έλεγε κάθε μέρα “δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, ας δούμε τι μπορεί να γίνει”», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την απόλυσή του, πριν από εννέα μήνες.

Ο Τίλερσον, πρώην γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil, δεν είχε καμία πολιτική εμπειρία και δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Τραμπ όταν του προτάθηκε να αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δυσκολευόμουν, καθώς προέρχομαι από μια πειθαρχημένη εταιρεία, πολύ επικεντρωμένη στην τήρηση των διαδικασιών, να εργαστώ για έναν άνθρωπο που ήταν μάλλον απείθαρχος, που δεν του άρεσε το διάβασμα, που δεν διαβάζει τις αναφορές, που δεν του αρέσει να μπαίνει σε λεπτομέρειες σε πολλούς τομείς», τόνισε.

Ο Τραμπ θεωρεί προσόν του ότι δεν είναι διανοούμενος και ότι πέτυχε στη ζωή του ακολουθώντας το ένστικτό του και όχι τις συμβουλές των ειδικών.

«Για να είμαι ειλικρινής, με προβληματίζει ότι ο αμερικανικός λαός μοιάζει να θέλει να ξέρει τόσο λίγα πράγματα για τα διάφορα ζητήματα που ικανοποιείται μόνο με 128 χαρακτήρες», σχολίασε ο Τίλερσον, αναφερόμενος στο Twitter, το αγαπημένο μέσο επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ.

Ο Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον με μια ανάρτηση στο Twitter και, σε μια ακόμη προσβολή προς το πρόσωπό του, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο υπουργός βρισκόταν στην τουαλέτα όταν τον ενημέρωσαν για την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – DPA)

Διαβάστε περισσότερα