«Θερίζει» ο κορονοϊός στην Ισπανία: 136 οι νεκροί – Μπαίνει σε περιορισμό όλη η χώρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ισπανία από την Παρασκευή (13/03), μετά και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και στη χώρα της Ιβηρικής μέχρι το Σάββατο (14/03) έχουν καταγραφεί 136 νεκροί και 5.753 κρούσματα, λόγω του κορονοϊού.

Υπό περιορισμό αναμένεται ότι θα τεθεί η Ισπανία, σύμφωνα με το προσχέδιο του επίσημου διατάγματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων «Reuters».

Η Ισπανία είναι, λοιπόν, η δεύτερη χώρα, μετά την Ιταλία, που χτυπά ανελέητα ο ιός και γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων δεκαπλασιάστηκε από την περασμένη Κυριακή (08/03), οι αρχές της χώρας ενέτειναν τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες επιχειρώντας να φρενάρουν την πανδημία.

Τα μέτρα αναμένεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα (16/03). Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι όλοι οι Ισπανοί θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μονάχα για να αγοράσουν φαγητό, να πάνε στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο ή στη δουλειά και σε έκτακτες περιπτώσεις, αναφέρει το προσχέδιο.

Τι θα συμβεί με Μέσα Μεταφοράς και Αστυνομία

Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα περιοριστούν προκειμένου να μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες, τα δρομολόγια, εντούτοις, δε θα ανασταλούν. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα ελέγχει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών, στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών.

Τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για το σύνολο της χώρας, αναλαμβάνοντας ορισμένες εξουσίες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο τα τελικά μέτρα

Βάσει του προσχεδίου, τα μέτρα περιορισμού τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα (16/03) στις 8 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας), ενώ όλα τα άλλα μέτρα θα εφαρμοστούν μόλις εκδοθεί το διάταγμα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, που ενδέχεται να αλλάξουν, αναμένονται αργότερα το Σάββατο (14/03), μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην περιοχή της Μαδρίτης, με τα περισσότερα κρούσματα, σχεδόν 3.000, έκλεισαν όλα τα μη αναγκαία εμπορικά καταστήματα. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Σεβίλης ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται οι πομπές και λιτανείες της Μεγάλης Εβδομάδας για να μην επεκταθεί ο κορονοϊός.

«Θέλω να ενημερώσω για τη δυσκολότερη απόφαση που έλαβα στα πέντε χρόνια της θητείας μου ως δήμαρχος, την αναστολή των πομπών της Μεγάλης Εβδομάδας του 2020», έγραψε στo Twitter ο δήμαρχος της Σεβίλης Χουάν Εσπάντας. Αποκλεισμό επισκεπτών έχει ζητήσει η Καταλονία

Στην Ισπανία έχουν αδειάσει και τα σούπερ μάρκετ:

Πηγή: «Θερίζει» ο κορονοϊός στην Ισπανία: 136 οι νεκροί – Μπαίνει σε περιορισμό όλη η χώραaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα