Η FIFA μελετάει δια βίου αποκλεισμό σε ενόχους ρατσιστικής συμπεριφοράς

Η FIFA πήρε θέση για τα αρνητικά γεγονότα που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας (14/10) στη Σόφια και σκέφτεται να επιβάλει δια βίου αποκλεισμό σε ενόχους ρατσιστικής συμπεριφοράς. Η UEFA κάλεσε σε απολογία την Βουλγαρία και την Αγγλία για την συμπεριφορά των οπαδών τους στον μεταξύ τους αγώνα για τον 1ο όμιλο των προκριματικών του EURO 2020, ματς στο οποίο οι οπαδοί των γηπεδούχων απέδειξαν ρατσιστική και ναζιστική συμπεριφορά.

Η παγκόσμια ομοσπονδία, που ξέρει πως η καταπολέμηση αυτών των φαινομένων θέλει δουλειά, σκέφτεται να επιβάλλει την επέκταση των ποινών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε γεγονότα ρατσιστικής συμπεριφοράς, μετά τα γεγονότα με τους «μαύρους» παίκτες της Εθνικής Αγγλίας που «σημάδεψαν» τον αγώνα των προκριματικών του EURO 2020 με την Βουλγαρία.

«Η FIFA μπορεί να επεκτείνει σε παγκόσμιο επίπεδο τις κυρώσεις που επιβάλλει μια συνομοσπονδία ή μια ένωση – μέλος για ρατσιστικά περιστατικά, όπως εκείνα που συνέβησαν στη Σόφια κατά τη διάρκεια του αγώνα των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2020, μεταξύ Βουλγαρίας και Αγγλίας», αναφέρει η παγκόσμια συνομοσπονδία που εδρεύει στη Ζυρίχη.

«Ως εκ τούτου, η FIFA αναμένει να ενημερωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σχετικά με τις σχετικές αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων της UEFA, σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Αυτό θα επέτρεπε την επέκταση των κυρώσεων που επιβάλλονται σε όλο τον κόσμο».

Το κυβερνητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (UEFA) έχει κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της Βουλγαρίας για ρατσιστική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των ναζιστικών χαιρετισμών και συνθημάτων, αλλά και κατά της Αγγλίας για την έλλειψη επαρκών ταξιδιωτικών στελεχών.

Το παιχνίδι, στο οποίο τα «Τρία Λιοντάρια» έκαναν «περίπατο» με 6-0, το βράδυ της Δευτέρας (14/10), διακόπηκε δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και έγινε δημόσια ανακοίνωση βάσει του πρωτοκόλλου της UEFA, για την αντιμετώπιση ρατσιστικών περιστατικών κατά τη διάρκεια αγώνων.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «δυσάρεστη ασθένεια» του ρατσισμού, η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται.

«Καλώ όλα τα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου να συμμετάσχουν μαζί μας και να σκεφτούν μαζί νέους, ισχυρότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εξάλειψη του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο», ανάφερε χαρακτηριστικά ο «ισχυρός άνδρας» της FIFA.

«Οι διοργανωτές του τουρνουά θα πρέπει να θεσπίσουν κανονισμούς που προβλέπουν ακόμη και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τα στάδια σε όσους βρεθούν ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς σε ποδοσφαιρικό αγώνα», πρόσθεσε ο Ινφαντίνο.

Σε απολογία Βουλγαρία και Αγγλία

Σε απολογία κλήθηκε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βουλγαρίας και της Αγγλίας από την UEFA, μετά τα όσα συνέβησαν στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, οι οπαδοί των γηπεδούχων είχαν ρατσιστική συμπεριφορά προς αντίπαλους παίκτες, σε συνδυασμό με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς που σημειώθηκαν από την κερκίδα. Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία της Βουλγαρίας καλείται να απολογηθεί και για το γεγονός πως μερίδα του κόσμου γιουχάρισε τον Εθνικό Ύμνο της Αγγλίας όπως και το γιατί κάποιοι οπαδοί πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλγαρία αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν σάλο, με την κυβέρνηση να παίρνει θέση. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, όντας εξοργισμένος, θέλει να «ξηλώσει» τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Διαφορετικά θα κόψει κάθε επαφή με την Ομοσπονδία, κόβοντας και τις επιχορηγήσεις.

Από την άλλη μεριά, η αγγλική ομοσπονδία κλήθηκε και εκείνη σε απολογία διότι οι οπαδοί της γιούχαραν τον εθνικό ύμνο της Βουλγαρίας αλλά και γιατί υπήρξαν λίγοι σεκιούριτι στην εξέδρα που τους έλεγχαν.

Πηγή: Η FIFA μελετάει δια βίου αποκλεισμό σε ενόχους ρατσιστικής συμπεριφοράςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα