Η φωτιά στη Λοκρίδα αποκάλυψε έναν… ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό (εικόνες)

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε περιοχή της Λοκρίδος, στην περιοχή Μεγαπλάτανος, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε έναν… ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό.

Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες βρήκαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων, τα οποία είχαν κρύψει αρχαιοκάπηλοι μέσα σε θάμνους, χωρίς ωστόσο να υπολογίσουν τη… φωτιά.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση περίπου 150μ., τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για περισσότερα από 200 αντικείμενα, η πλειονότητα των οποίων χρονολογείται, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, στα κλασικά χρόνια (α΄μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης, μεταξύ των αντικειμένων, υπάρχει κι ένα σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. «Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια (σσ. είδος βραχιολιών), δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.», πληροφορεί το υπουργείο.

«Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών», καταλήγει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του.

Οι σχετικές φωτογραφίες:

πηγή