Η Τρούμπα του Ηρακλείου μεταμορφώνεται: Καλλιτέχνες γεμίζουν με χρώματα την ιστορική συνοικία

Σε μια «ζωντανή» γειτονιά, γεμάτη χρώμα και πολιτισμό μετατρέπεται ο Λάκκος, η Τρούμπα του Ηρακλείου, που αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνοικίες της πόλης από πολιτιστική, ιστορική, αλλά και αισθητική άποψη.

Ο αυστραλός καλλιτέχνης, Μάθιου Χάλπιν, παρέα με μια ομάδα δραστήριων εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, «ξανασυστήνουν» τον Λάκκο σε ντόπιους και τουρίστες, «ζωντανεύοντας» τους τοίχους των σπιτιών με χρώματα και εκπληκτικές τοιχογραφίες.

Ο Λάκκος ήταν ουσιαστικά πάντα – κι ακόμα είναι – μια φτωχογειτονιά, που στις αρχές του 20ου αι. του έμελλε να γίνει η «κακόφημη» περιοχή του Ηρακλείου, η γειτονιά της μαγκιάς, των πορνείων, των ρεμπέτικων αυτοσχεδιασμών, της ομαδικής χασισοποσίας, των ξέφρενων γλεντιών.

Αποτέλεσε, όμως, ταυτόχρονα κι έναν πυρήνα πολιτισμικής δημιουργίας και ψυχαγωγίας, που ασφαλώς σκανδάλιζε την ευυπόληπτη κοινωνία της εποχής εκείνης. Αυτός ο Λάκκος των πρώτων τεσσάρων δεκαετιών του 20ου αι., όσο κι αν ίσως αποσιωπάται, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της λαϊκής μουσικής, καθώς και στην ιστορία της πόλης και της κοινωνίας του Ηρακλείου.

Πηγή: Η Τρούμπα του Ηρακλείου μεταμορφώνεται: Καλλιτέχνες γεμίζουν με χρώματα την ιστορική συνοικίαaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα