Η Τουρκία απαγορεύει στους μετανάστες να περνάνε το Αιγαίο – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα, την εφαρμογή του οποίου θα επιβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα όπου θα έχει σειρά επαφών, με επίκεντρο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. «Ο πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου» ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ εξέτασαν και το θέμα των αιτούντων άσυλο.

Όπως αναφέρει το Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την υποχρέωση της Ε.Ε. να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ξεκαθάρισε δε, ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν πρόκειται να εξαλείψει την ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών.

Παραμένουν πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο

Στο μεταξύ, από την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του Έβρου, με τη βοήθεια της Άγκυρας και με στόχο να εισέλθουν στη χώρα. Η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο, ενώ ακολούθησαν επεισόδια με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι οι εντάσεις όλων των προηγούμενων ημερών ξεκίνησαν με την παρότρυνση της τουρκικής αστυνομίας και του τουρκικού στρατού. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Πηγή: Η Τουρκία απαγορεύει στους μετανάστες να περνάνε το Αιγαίο – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα