Η Ρωσία έστειλε στην Τουρκία εξαρτήματα για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για την δημιουργία του Ακούγιου επιτρέπει στην Άγκυρα να προχωρήσει και σε κατασκευή πυρηνικών όπλων, αποκάλυπτε ο αντιστράτηγος και πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέας Πενταράς και την Τρίτη (30/07) έγινε γνωστό ότι η Μόσχα έστειλε στη γειτονική μας εξαρτήματα για το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο κρίσιμα εξαρτήματα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, παραδόθηκε από τη Ρωσία στην Τουρκία, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία «Akkuyu Nuclear Inc».

Το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι ο πρώτος μεγάλης κλίμακας εξοπλισμός της Μονάδας 1 και θα εγκατασταθεί κάτω από το δοχείο πίεσης του πυρηνικού αντιδραστήρα. Πρόκειται για μια κωνοειδής δεξαμενή βάρους 150 τόνων από χάλυβα υψηλής θερμοκρασίας, ένα σημαντικό στοιχείο ασφάλειας για το πυρηνικό εργοστάσιο.

Έχει κατασκευαστεί από τη ρωσική επιχείρηση «JSC TYAZHMASH» που ειδικεύεται σε αυτό το είδος εξοπλισμού, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας 1, για τις οποίες προορίζεται ο συλλέκτης πυρήνα, εκτελούνται σύμφωνα με το σχέδιο, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση του συλλέκτη βρίσκονται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την «Akkuyu Nuclear Inc».

Η Αναστάσια Ζοτέεβα, Γενική Διευθύντρια του «Akkuyu Nuclear Inc», δήλωσε ότι ο πρώτος εξοπλισμός ήταν το μέρος της πυρηνικής ασφάλειας.

«Η ασφάλεια και η αξιοπιστία ενός πυρηνικού σταθμού καθορίζονται πολύ πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Η εφαρμογή των αρχών πυρηνικής ασφάλειας από την πρώτη μέρα της υλοποίησης του έργου, καθώς και ο συνεχής έλεγχος των κατασκευαστικών έργων αποτελούν ουσιαστικό μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας», σημείωσε.

Στις 8 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η ανέγερση του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού, ενώ επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανέγερση της δεύτερης μονάδας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόκτηση της κύριας άδειας για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας και η έναρξη στην συνέχεια των εργασιών.

Όσον αφορά, δε, στον τρίτο αντιδραστήρα, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος για την εξασφάλιση της απαιτούμενης έγκρισης από την Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας.

Το 70% των εργασιών για την διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση των υποδομών έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Ζοτέεβα, η οποία είχε αναφέρει πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το έργο στο σύνολο του θα έχει ολοκληρωθεί.

Πρώην διοικητής ΚΥΠ : Η Τουρκία θέλει να φτιάξει πυρηνικά όπλα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο αντιστράτηγος και πρώην διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέας Πενταράς αποκάλυψε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για την δημιουργία του Ακούγιου επιτρέπει στην Άγκυρα να προχωρήσει και σε κατασκευή πυρηνικών όπλων,

Η Κύπρος βρίσκεται στον ραδιενεργό κυκλώνα που κρύβει το Άκουγιου, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τα ραδιενεργά υλικά, εξήγησε ο κ. Πενταράς και συνέχισε λέγοντας πως «το ρήγμα στην κατασκευή του εργοστασίου αποκαλύπτει τις προχειρότητες που υπάρχουν».

Η Άγκυρα πονηρά κατασκευάζει το εργοστάσιο στα άκρα της χώρας της, ώστε σε ενδεχόμενο πρόβλημα να μη επωμιστεί σε όλη την έκτασή τους τις συνέπειες, αδιάφορα αν έτσι τις εξάγει και εκτός των συνόρων της, επισήμανε ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ.

Ο στρατηγός τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να τοποθετηθεί στο εργοστάσιο μία επιτροπή που θα ελέγχει τη λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία έχουν φτάσει, πλέον, και τα πρώτα εξαρτήματα από τους ρωσικούς S-400.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, sigmalive)

Διαβάστε περισσότερα