Η… παραμονή Περέιρα και ο προϋπολογισμός δημιούργησαν νέους συσχετισμούς στην ΕΠΟ

Νέα δεδομένα έχουμε στην ΕΠΟ, μετά τα όσα έγιναν στην εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανανέωση της σύμβασης με τον Μέλο Περέιρα ως προέδρου της ΚΕΔ, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού από μόλις οκτώ συμβούλους.

Η ανανέωση της σύμβασης με τον Μέλο Περέιρα αλλά και αυτής με τον Φερνάντο Μαρίν που για τυπικούς λόγους χρειάζονταν έγκριση και τέθηκε στο συμβούλιο, εκτός ημερησίας διάταξης (ο Ισπανός πληρώνεται από την FIFA, σε αντίθεση με τον Πορτογάλο), προκάλεσε λοιπόν, αναταράξεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης (19/6). Μετά την παραμονή η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει ότι είναι εκτεθειμένος ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Συγκεκριμένα, επτά σύμβουλοι, φίλα προσκείμενοι στην ΑΕΚ, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας (Βακάλη, Θωμαϊδη, Παπαχρήστο, Δημητρίου, Ασλανίδη, Ψαρρόπουλο, Λεουντσάκο), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Χέρμπερτ Χούμπελ ενώ, όπως είπαμε, λίγες ώρες αργότερα, η Ένωση με ανακοίνωση της, χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα όσα συνέβησαν.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, έφερε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την ανανέωση της σύμβασης με τον πορτογάλο αρχιδιαιτητή, που ανακοινώθηκε και επίσημα, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία, όπως επίσης και του Φερνάντο Μαρίν.

«Δεν μπορεί να έρχεται ένας εξωφρενικός για τα ελληνικά δεδομένα προϋπολογισμός. Αν θέλουν να μας επιβάλουν τους αρεστούς τους να τους πληρώνουν. Τα σωματεία δεν παίρνουν ούτε ευρώ, οι πάντες ματώνουν κι έρχεται δαπάνη για την επιτροπή διαιτησίας με τον πρόεδρο να παίρνει πάνω από 22.500 ευρώ. Πού ζούμε; Αν θέλουν να δίνουν τέτοιους μισθούς να τους πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Είναι πρόκληση», τονίστηκε χαρακτηριστικά και οι επτά σύμβουλοι αποχώρησαν αρνούμενοι να ψηφίσουν τέτοιου είδους δαπάνες.

Το δεύτερο καίριο χτύπημα που δέχτηκε ο Βαγγέλης Γραμμένος αφορά τον προϋπολογισμό. Μόλις οκτώ ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρχαν ένα λευκό και ένα παρών.

Η ανανέωση του συμβολαίου του πορτογάλου αρχιδιαιτητή για άλλο ένα χρόνο, όπως είπαμε, δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία αφού η FIFΑ δεν άφησε κανένα περιθώριο. «Το θέμα Περέιρα δεν τίθεται προς ψήφιση. Είναι απόφαση της FIFA. Το υπερεξαντλήσαμε. Δεν έπρεπε να το συζητάμε καν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χέρμπερτ Χούμπελ, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης.

«Επίθεση» από ΑΕΚ: Εκθέτει τον Γραμμένο η διαδικασία για τον Περέιρα

Η ΠΑΕ ΑΕΚ σε ανακοίνωσή της επιτίθεται κατά του Βαγγέλη Γραμμένου και του Χέρμπερτ Χούμπελ και αναφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και στην ανανέωση της θητείας του Μέλο Περέιρα. Εδώ και καιρό η Ένωση έχει ταχθεί, άλλωστε, κατά του πορτογάλου αρχιδιαιτητή.

Οι «κιτρινόμαυροι» κάνουν λόγο για «παράνομη διαδικασία», για μία «απόλυτα προσβλητική μεθόδευση» και για «προειλημμένη απόφαση». Για μία ακόμα φορά ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, πως επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Παράλληλα επιτίθενται εκτός από τον πρόεδρο της ΕΠΟ και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ για τις ατάκες που εκτόξευσε στη συνεδρίαση περί εξαρτημένων συμβούλων.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ αρνείται να συμβιβαστεί και αντίθετα καταδικάζει το γεγονός ότι σε μία ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα απετράπη πραξικοπηματικά, προφανώς λόγω μη ύπαρξης πλειοψηφίας, η συζήτηση και η ψήφιση από το αρμόδιο νόμιμα εκλεγμένο σώμα ενός ζητήματος, το οποίο –σύμφωνα και με την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ- απαιτούσε την έγκριση των μελών της.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της για μια διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε παρουσία των εκπροσώπων FIFA και UEFA από τους οποίους θα περιμέναμε την προάσπιση της νομιμότητας και η οποία πάνω απ’ όλα πλήττει βάναυσα τις δημοκρατικές διαδικασίες, εκθέτει τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Ευάγγελο Γραμμένο και παραπέμπει σε εποχές και πρακτικές, τις οποίες το ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε μάχη για να καταργήσει και να ξεπεράσει.

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς είναι πρωτοφανές, επικίνδυνο και σίγουρα ανησυχητικό και για το μέλλον να χαρακτηρίζονται μη ανεξάρτητα τα μέλη ενός οργάνου, που διαφώνησαν με μία παράνομη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε και κατά συνέπεια να θεωρούνται ανεξάρτητα τα μέλη που συνηγόρησαν και συνυπέγραψαν μία απόλυτα προσβλητική μεθόδευση στο θέμα της ανανέωσης με τους ίδιους οικονομικούς όρους της θητείας του κ. Μέλο Περέιρα στην ΚΕΔ.

Την ΑΕΚ και όσους την εκπροσωπούν δεν νομιμοποιείται κανείς να την κατηγορεί με ασόβαρα επιχειρήματα. Μετέχουμε σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες του ελληνικού ποδοσφαίρου με βασική μας αρχή την προάσπιση της νομιμότητας και μοναδικό κίνητρο τη λήψη με δημοκρατικό τρόπο αποφάσεων στην κατεύθυνση της εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και σε καμία περίπτωση την ανοχή και τη νομιμοποίηση αδιαφανών διαδικασιών και προειλημμένων αποφάσεων».

Χούμπελ: Δεν είμαστε βλάκες, βλέπουμε τι συμβαίνει. Τα μέλη της ΕΠΟ πρέπει να είναι ανεξάρτητα

Η αποχώρηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, επτά μελών του συμβουλίου, φίλα προσκείμενων στην ΑΕΚ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανανέωση της σύμβασης με τον Μέλο Περέιρα, δεν άρεσε καθόλου στη FIFA. Ούτε επίσης, οι διαρροές κατά την διάρκεια του συμβουλίου, άρεσαν στους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ επιτέθηκε, μάλιστα, στα μέλη που αποχώρησαν σημειώνοντας ότι… «Τα μέλη θα έπρεπε να μείνουν και να πουν τις απόψεις και όχι να φύγουν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης πρόσθεσε ότι οι σύμβουλοι της ΕΠΟ θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. «Γίνεται ζωντανή αναμετάδοση όλων όσων γίνονται εδώ και αυτό είναι μια παρατήρηση που δεν είναι θετική για την ΕΠΟ. Το ίδιο γίνονταν και χθες στην Λίγκα» πήρε τον λόγο ο κ. Χούμπελ και συμπλήρωσε… «Δεν είναι κατανοητό και μου δημιουργεί έκπληξη πως εκλεγμένα μέλη αποχωρούν από το συμβούλιο για διάφορους λόγους. Τα site γράφουν ότι ο Μελισσανίδης τηλεφώνησε και τους είπε να φύγουν (στο σημείο αυτό έδειξε με κινητό του συγκεκριμένο δημοσίευμα). Δεν ξέρω ελληνικά αλλά όλοι γράφουν αυτό το πράγμα. Πρέπει τα μέλη της ΕΠΟ να είναι ανεξάρτητα και όχι εξαρτημένα».

Τα όσα ειπώθηκαν, προκάλεσαν την αντίδραση του Μηνά Λυσάνδρου. «Σε αυτή την αίθουσα εγώ είμαι ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΑΕΚ και είμαι εδώ, δεν έφυγα. Ανακαλέστε, δεν έπρεπε να γίνει αναφορά στον Μελισσανίδη. Δεν ασχολούμαι με τα δημοσιεύματα».

Ο κ. Χούμπελ όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά συνέχισε στο ίδιο, επιθετικό, ύφος. «Μη νομίζετε ότι δεν βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, δεν είμαστε βλάκες. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά τα δημοσιεύματα λένε αυτά που σας μετέφερα».

Ανακοίνωσε την παραμονή Περέιρα η ΕΠΟ

Ο Περέιρα έμεινε στην ΚΕΔ… και με τη βούλα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ, ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, όπως και ο Χουάν Μαρίν Φερνάντεθ θα παραμείνουν στην ΚΕΔ, σε υλοποίηση της απόφασης της FIFA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., παρόντων των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κκ. Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα, Έντι Ντερβισάι και Μάριου Γεωργίου, καθώς και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τα πεπραγμένα της Ε.Ε. της περιόδου 26.05.2018-31.05.2019, τον ενοποιημένο και αναθεωρημένο ισολογισμό, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της περιόδου 01.01.2018-31.12.2018, τον προϋπολογισμό της περιόδου 01.01.2020-31.12.2020, καθώς και τις προτεινόμενες αλλαγές καταστατικού, οι οποίες αφορούν κυρίως σε αλλαγές που προκύπτουν μετά την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και τη σχετική πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελος Γραμμένος γνωστοποίησε στο σώμα την υπογραφή της ανανέωσης της σύμβασης των Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα και Χουάν Μαρτίν Φερνάντεζ με τους υφιστάμενους όρους και ημερομηνία λήξης την 31η Ιουλίου 2020, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης που περιλαμβάνεται στην επιστολή Σαμούρα της 21ης Μαΐου 2019, η οποία βάσει του καταστατικού των F.I.F.A./U.E.F.A., αλλά και του άρθρου 2 του καταστατικού της Ε.Π.Ο., είναι άμεσα εκτελεστή.

Η Ε.Ε. ενέκρινε επίσης την απόφαση- εισήγηση της SuperLeague για έναρξη του νέου πρωταθλήματος της SuperLeague 1 στις 24 Αυγούστου 2019».

Φούσεκ στη Super League: Ο Περέιρα παραμένει στην ΚΕΔ

Πριν από μια ημέρα ο υπερσύμβουλος της FIFA δεν άφησε περιθώρια… αμφισβήτησης για τον πορτογάλο αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα. Κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Super League αναφέρθηκε για το μέλλον του Μέλο Περέιρα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και ανέφερε πως θα παραμείνει άλλο ένα χρόνο στην πρεδρία της ΚΕΔ. Όπως και έγινε.

Ο υπερσύμβουλος της FIFA, συνοδευόταν από τον Χέρμπερτ Χούμπελ, πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης και τον Μάριο Γεωργίου. Επικαλέστηκε την επιστολή της Φατμά Σαμούρα, και τόνισε στους παράγοντες των ομάδων ότι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της FIFA.

Θέλησε με τον τρόπο αυτό να κόψει τη… φόρα σε ορισμένους συμβούλους, για τους οποίους υπήρχαν φήμες το τελευταίο διάστημα, ότι θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την παραμονή Περέϊρα, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, την Τετάρτη (19/6).

Κάτι ανάλογο είχε πράξει άλλωστε, και το πρωί της Τρίτης (18/6) με συνέντευξη του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, υποστηρίζοντας ότι οι «συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι καταστροφικές αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση της FIFA για τον Πορτογάλο».

(με πληροφορίες από sdna.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Διαβάστε περισσότερα