Η κρίση «θέρισε» τις μικρές επιχειρήσεις – Τι δείχνει νέα έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τα λουκέτα

Όπως αναφέρει ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου, η κρίση είχε καταστρεπτικές συνέπειες κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις και όχι τόσο για τις μεγαλύτερες, οι οποίες μπορούσαν να αντέξουν τους κλυδωνισμούς της οικονομίας.

Έτσι, τα λουκέτα που μπήκαν σε μικρές επιχειρήσεις ήταν τετραπλάσια  από το μέσο όρο των επιχειρήσεων που επλήγησαν συνολικά.

Περισσότερο πλήγησαν κλάδοι όπως οι κατασκευές, που οριακά εξαφανίστηκαν, αλλά και εμπόριο και η μεταποίηση.

Όπως είπε, τα χρόνια της κρίσης το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν 176 δισ. ευρώ, όσο περίπου το ΑΕΠ του 2016 και προήλθε κυρίως από την φορολόγηση και λιγότερο από την περικοπή των δαπανών.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την υπερφορολόγηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας, κάνοντας λόγο για δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. «Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί πια εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βατικιώτης.

Παρόλα αυτά όμως, ξεκαθάρισε πως πλέον  υπάρχει πλέον μια δυναμική στις ελληνικές μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, η οποία όμως είναι σε εξέλιξη χωρίς κανένα σχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ορατοί κλάδοι που μπορούν να σηκώσουν το βάρος των θέσεων απασχόλησης.

(Με πληροφορίες από news247.gr)

Διαβάστε περισσότερα