Η «κατάρα» του Τόκιο και των… 40 ετών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Πότε δεν έγινε ξανά η διοργάνωση

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι οριστική για το… 2021 και αυτή η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική για την ιαπωνική πρωτεύουσα. Με το Τόκιο να δείχνει… καταραμένο για τη διοργάνωση, ενώ κάθε 40 χρόνια κάτι συμβαίνει με τους Αγώνες (1940, 1980, 2020).

Το Τόκιο ελπίζει, πλέον, να πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 αντί φια φέτος και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι τετραετείς αποστάσεις μεταξύ των θερινών Αγώνων διακόπτονται για άλλο λόγο εκτός από πόλεμο – χωρίς να υπολογίζονται οι Αγώνες του 1906 στην Αθήνα, γνωστοί και ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τη ΔΟΕ.

Πέρα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι μοναδικές διαφοροποιήσεις που είχαμε μέχρι τώρα αφορούσαν μόνο αλλαγή διοργανώτριας χώρας, με την Ιαπωνία να βρίσκεται μέσα και σε αυτό το «σενάριο». Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ, ενώ οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ η επιτυχία του Λονδίνου το 1939, επαναλήφθηκε στην πρωτεύουσα της Βρετανίας το 1948.

Υπογραμμίζεται ότι η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 οδήγησε στην ανάθεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 – από τη Ρώμη – στο Λονδίνο, καθώς η Ιταλία διέθεσε τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Νάπολης. Τότε οι Αγώνες διεξήχθησαν, μάλιστα, σε ένα στάδιο που χτίστηκε σε μόλις 10 μήνες. Υπήρξαν επίσης τρία μεγάλα μποϊκοτάζ – του Μόντρεαλ το 1976, της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984 – αλλά κάθε φορά οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά.

Σημειώνεται ακόμα ότι για τους Αγώνες στο Τόκιο (η πρώτη φορά που η ιαπωνική πόλη κατάφερε να τους διοργάνωσε ήταν το 1964) πλανάται στην… ατμόσφαιρα μια «κατάρα» 40ετίας. Όπως προαναφέραμε, το 1940, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Ιαπωνία και στο Τόκιο, αλλά μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι, λόγω των πολέμων.

Το 1980 η Μόσχα διοργάνωσε τους 22ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που σημαδεύτηκαν από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και άλλων 64 χωρών που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, το 1979. Η νέα 40ετία συμπληρώνεται αυτή τη χρονιά και οι Ολυμπιακοί του Τόκιο αναβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Η «κατάρα» του Τόκιο και των… 40 ετών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Πότε δεν έγινε ξανά η διοργάνωσηaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα