Η Ιαπωνία «ρίχνει άκυρο» στους καπνίζοντες εκπαιδευτικούς στα Πανεπιστήμια

Όλο και περισσότερο το κάπνισμα γνωρίζει απαγορεύσεις. Στο εξωτερικό φυσικά, γιατί στην Ελλάδα είναι σχεδόν εθνικό σπορ.

Όμως η Ιαπωνία φαίνεται όλο και πιο αποφασισμένη να απαγορεύσει το κάπνισμα, ειδικά στα πανεπιστήμια.

Έτσι, ένα πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα προσλαμβάνει πια εκπαιδευτικούς που καπνίζουν, εκτός κι αν υποσχεθούν ότι θα σταματήσουν το κάπνισμα, εκτός της αυστηρής απαγόρευσης του καπνίσματος στην πανεπιστημιούπολη.

«Πιστεύουμε ότι το κάπνισμα δεν ταιριάζει σε κάποιον που εργάζεται στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Γιουσούκε Τακακούρα, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν προσβάλλουν τις ατομικές ελευθερίες που κατοχυρώνονται από τη νομοθεσία.

Είναι το πρώτο κρατικό Πανεπιστήμιο που επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στις προσλήψεις, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από τον Αύγουστο, το Πανεπιστήμιο θα απαγορεύσει επίσης τελείως το κάπνισμα και θα ανοίξει μια κλινική γι αυτούς που δυσκολεύονται να τιθασεύσουν αυτή τους τη συνήθεια, διευκρίνισε ο Τακακούρα.

Η Ιαπωνία θεωρείτο επί μακρόν ένας παράδεισος για τους καπνιστές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ένα τσιγαράκι μέσα σε πολλά εστιατόρια. Στον δρόμο, αντίθετα, η πολιτική είναι πιο αυστηρή: εκατοντάδες δήμοι στην Ιαπωνία, ανάμεσά τους διάφορα διαμερίσματα του Τόκιο, έχουν περιορίσει τη χρήση του καπνίσματος από τη δεκαετία του 2000, κυρίως για λόγους ασφαλείας (κίνδυνος πυρκαγιάς) και ευζωίας (να μην λερώνεται το πεζοδρόμιο από τις γόπες των καπνιστών).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ).

Διαβάστε περισσότερα