«Η Ελλάδα θα αναπτύσσεται περισσότερο από την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο S&P

  • Ο S&P προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2019-2022
  • Δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, διατηρώντας την «σήμανση» του Β+/Β και το θετικό outlook
  • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πλέον ευνοϊκά προφίλ χρέους από τις χώρες που καλύπτει, σε όρους ωρίμανσης των ομολόγων και μέσου επιτοκιακού κόστους

Ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s προανήγγειλε αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας μέσα στον χρόνο, μέσα από το θετικό outlook (προοπτική) που έδωσε μετά το κλείσιμο των αγορών τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ο S&P δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, διατηρώντας την «σήμανση» του Β+/Β και το θετικό outlook, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει μέση ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2019-2022, καθώς αναμένεται ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης παράλληλα με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πλέον ευνοϊκά προφίλ χρέους από τις χώρες που καλύπτει, σε όρους ωρίμανσης των ομολόγων και μέσου επιτοκιακού κόστους. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της αναπτυξιακής τροχιάς.

Ο οίκος προβλέπει μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2019, με βοήθεια και από την αύξηση του ΑΕΠ.

Στα «αγκάθια» των προβλέψεων περιλαμβάνεται η αβεβαιότητα από τις εκλογές, το να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και η δημοσιονομική βόμβα από τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφές κομμένων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στα χρόνια της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα