Η Βουλγαρία διατηρεί… ελπίδες συνεννόησης με τον Ερντογάν

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε την Τρίτη (03/03) την ελπίδα για μια ταχεία λύση για την αποτροπή μιας αναβίωσης της μεταναστευτικής κρίσης μετά την απόφαση της Τουρκίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην μετακίνηση χιλιάδων αιτούντων άσυλο, που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συμφωνήσαμε ότι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλη μας τη βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας, για αμοιβαία κατανόηση και ειρήνη για να επιλύσουμε τη διένεξη που έχουμε στην περιοχή», δήλωσε ο Μπορίσοφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Σόφια και πιθανόν θα επισκεφτεί την Τουρκία αύριο, Τετάρτη.

«Κατανοούμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Βουλγαρία για να προστατέψει τα σύνορά μας. Το μήνυμά μας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σαφέστατο: Μπορείτε να βασιστείτε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter. Με tweet της η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για μια καλή συνάντηση με τον βούλγαρο πρωθυπουργό «για τις στρατηγικές αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων στην περιοχή και στους καλύτερους τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη (26/02) ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μπόικο Μπορίσοφ. Οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίχνει βολές κατά της Τουρκίας.  

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Η Βουλγαρία διατηρεί… ελπίδες συνεννόησης με τον Ερντογάνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα