Η απειλή «απομόνωσης» της Ελλάδας από την Euroleague και οι διευκρινίσεις…

Η επίθεση στο ταξί που επέβαιναν οι διαιτητές της αναμέτρησης Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Μπαρτσελόνα μετά τον αγώνα στο ΟΑΚΑ για την Euroleague απασχολεί έντονα τα υψηλά κλιμάκια της διοργανώτριας αρχής. Υπήρξε, μάλιστα, αρχικά απειλή «απομόνωσης» της Ελλάδας, αλλά στη συνέχεια έγιναν σχετικές διευκρινίσεις. Το σίγουρο είναι πως στην Euroleague έχουν ενοχληθεί, αλλά δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την τακτική του τσουβαλιάσματος.

Συγκεκριμένα, η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή (23/02), μέσω της οποία στέκεται στο πλευρό του Λουίτζι Λαμόνικα και των άλλων θυμάτων της επίθεσης, ενώ καταδικάζει τα όσα έγιναν αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/02) στην Κηφισίας.

Στον επίλογο της ανακοίνωσης, ξεκαθαρίζεται επίσης ότι αν συμβεί στην Ελλάδα κάτι παρόμοιο, τότε αυτόματα θα μελετηθεί η περίπτωση να μη διεξαχθούν ματς της διοργάνωσης στη χώρα μας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (23/02) η Euroleague, μέσω του διευθυντή αγωνιστικών μεμάτων, Έντουαρντ Σκοτ, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της αρχικής ανακοίνωσής της για την επίθεση που δέχτηκαν οι διαιτητές του αγώνα Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα, στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της Euroleague αναφέρει:

«Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ-Μπαρτσελόνα για την 25η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Turkish Airlines EuroLeague στην Αθήνα, δύο άτομα προκάλεσαν μια δειλή, εγκληματική επίθεση, σπάζοντας ένα παράθυρο του ταξί που μετέφερε τους διαιτητές από το ΟΑΚΑ το ξενοδοχείο τους. Ευτυχώς και οι τρεις διαιτητές, ο υπεύθυνος διαιτησίας και ο οδηγός του ταξί είναι εντάξει. Μετά την επίθεση, η Ευρωλίγκα επικοινώνησε απευθείας με την Ελληνική Αστυνομία, η οποία εγγυήθηκε την ασφάλεια των διαιτητών μέχρι την αναχώρησή τους από την Ελλάδα.

Η Euroleague θα ήθελε να δηλώσει ότι:

  • H Euroleague και όλες οι ομάδες που συμμετέχουν καταδικάζουν βίαιες πράξεις οποιασδήποτε μορφής και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής.
  • H Euroleague θα στηρίξει την αστυνομική έρευνα για την επίθεση. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τα δύο άτομα, θα απαγορευτούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους να παρευρεθούν σε οποιοδήποτε παιχνίδι / γεγονός της Ευρωλίγκας, με την επιφύλαξη τυχόν πρόσθετων δικαστικών διαδικασιών.
  • H Euroleague θα υποστηρίξει τους τρεις διαιτητές και τον υπεύθυνο διαιτησίας σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θελήσουν να προβούν.
  • H Euroleague θα συνεχίσει να προωθεί ένα υγιές, φιλικό και χαλαρό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να διεξάγονται όλα τα παιχνίδια, με γνώμονα την ασφάλεια των ομάδων, των διαιτητών και του διαπιστευμένου προσωπικού.

Η Euroleague θα επιδιώξει την συνεργασία με τις ομάδες και τις τοπικές αρχές, για να αποτρέψει τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Παρόλο που το περιστατικό αυτό είναι πρωτοφανές στα 20 χρόνια της Ευρωλίγκας, αν συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως η ασφάλεια και το ασφαλές περιβάλλον για τις φιλοξενούμενες ομάδες, διαιτητές και άλλα μέλη, δεν μπορούν να διασφαλιστούν.
Γι’ αυτό, η Euroleague θα αξιολογήσει άμεσα τη περίπτωση να μετακινηθούν όλα τα επόμενα παιχνίδια των διοργανώσεών της εκτός Ελλάδας».

«Η ανακοίνωση δεν αφορά την Ελλάδα εν γένει»

Λίγες ώρες αργότερα η Euroleague μέσω του Διευθυντή Αγωνιστικών Θεμάτων, Έντουαρντ Σκοτ έδωσε διευκρινίσεις για την ανακοίνωση της διοργανώτριας…

Αναλυτικά η δήλωση του Έντουαρντ Σκοτ:

«Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε παρεξήγηση, η σημερινή ανακοίνωση της Euroleague δεν αφορά τους έλληνες φιλάθλους, τις ελληνικές αρχές, ούτε την Ελλάδα γενικά. Αφορά το ότι δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε μια μικρή μερίδα που προχωρά σε εγκληματικές ενέργειες, να αποτρέψει τους χιλιάδες και τα εκατομμύρια των ελλήνων φιλάθλων να απολαμβάνουν τα παιχνίδια με ασφάλεια και σεβασμό.

Αυτό περιλαμβάνει το να φέρνουν φίλους, οικογένειες και παιδιά στο γήπεδο, χωρίς να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όπως πρέπει να συμβαίνει το 2020. Πρόκειται για την προστασία των παικτών, των προπονητών, των διαιτητών, των διοικήσεων, των δημοσιογράφων και κάθε άλλου διαπιστευμένου ατόμου, επιτρέποντάς τους να παράγουν ένα σπουδαίο θέαμα στο παρκέ, χωρίς να νιώθουν απειλή με οποιοδήποτε τρόπο ανά πάσα στιγμή.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να δώσουν το καλύτερο για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά θα τιμωρηθεί και θα εξαλειφθεί από τον αθλητισμό εντελώς. Όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να το πετύχουμε μια για πάντα».

Πηγή: Η απειλή «απομόνωσης» της Ελλάδας από την Euroleague και οι διευκρινίσεις…altsantiri

Διαβάστε περισσότερα