ΗΠΑ: Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Με μια νέα διακομματική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ομάδα 16 βουλευτών του Κογκρέσου καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή και ότι έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Φρανκ Πάλλον (Νιου Τζέρσεϊ), Κάρολιν Μαλόνι (Νέα Υόρκη) και Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα).

Στην επιστολή τους, οι αμερικανοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει ξεκάθαρα τις ενέργειες της Τουρκίας και να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών για να μειώσει την ένταση στην περιοχή.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών στο Νιου Τζέρσεϊ Φρανκ Πάλλον επισημαίνει ότι: «Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν μέρος ενός ατυχούς μοτίβου συμπεριφοράς που έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να εκμεταλλευτεί το χάος που θα προκύψει».

Ο 68χρονος πολιτικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1993, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας – Κύπρου και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τα πρόσφατα επεισόδια που υπήρξαν μεταξύ τουρκικών ακταιωρών με φρεγάτες του ελληνικού και γαλλικού πολεμικου ναυτικού.

«Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ερντογάν διέταξε τις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες να παραβιάσουν τα κυρίαρχα εδάφη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, γεγονός που σχεδόν οδήγησε σε ένα ατύχημα μεταξύ του τουρκικών, ελληνικών, κυπριακών και γαλλικών πλοίων. Η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης Τραμπ μετά τις συνεχείς απειλές με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από τον Ερντογάν πρέπει να τελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρανκ Πάλλον.

Από την πλευρά του ο ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, εκλεγμένος στη Φλόριντα, Κωνσταντίνος (Γκας) Μπιλιράκης καλεί τις Η.Π.Α. «να καταδικάσουν γρήγορα και απερίφραστα τις πρόσφατες προκλητικές πράξεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αναπτύξουν τους πόρους υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να απειλεί το πνεύμα συνεργασίας που έχει εμπεδωθεί».

Στο ίδιο «μύκος κύματος» κυμαίνεται και η αναφορά της εκλεγμένης στη Νέα Υόρκη Κάρολιν Μαλόνι η οποία επισημαίνει ότι: «Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Οι παράνομες και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας από την πλευρά της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα χρειάστηκε να κινητοποιήσει γρήγορα τις ένοπλες δυνάμεις της ως απάντηση σε απειλές από την Τουρκία, αυξάνοντας την ανησυχητική προοπτική σύγκρουσης μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.Ο υπουργός Πομπέο και ο υπουργός Έσπερ πρέπει να καταδικάσουν δημοσίως τις ενέργειες της Τουρκίας και να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν σιωπηλές καθώς η Τουρκία καταπατά τα δικαιώματα δύο από των πιο κρίσιμων συμμάχων μας στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα