ΗΠΑ: Απολύθηκε αστυνομικός για τον θάνατο Aφροαμερικανής (video)

Ο δήμος του Λούισβιλ, στις κεντρικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/06) την απόλυση ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, μιας Αφροαμερικανής που έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά, μέσα στο διαμέρισμά της, τον Μάρτιο.

«Δυστυχώς, λόγω μιας νομικής διάταξης που θα ήθελα να δω να τροποποιείται, ο αρχηγός της αστυνομίας κι εγώ ο ίδιος δεν έχουμε δικαίωμα να αποκαλύψουμε τι ακριβώς μας οδήγησε» στο να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απόλυσης του Μπρετ Χάνκισον, αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Γκρεγκ Φίσερ, σε ένα δελτίο Τύπου.

Πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις από τον θάνατο της Τέιλορ, το όνομα της οποίας φωνάζουν, μαζί με άλλα, εδώ και εβδομάδες οι διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους των ΗΠΑ αξιώνοντας το τέλος της αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών.

«Είναι μια αρχή, δεν είναι, όμως, αρκετό: δεν μπορούμε να σταματήσουμε όσο δεν ασκούνται διώξεις στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στη δολοφονία της Μπριόνα», έγραψε σε tweet η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις.

Η Μπριόνα Τέιλορ, μια νοσοκόμα ηλικίας 26 ετών, βρισκόταν στο σπίτι της με τον σύντροφό της όταν τρεις αστυνομικοί, χωρίς να προειδοποιήσουν, εισέβαλαν. Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναζητούσαν εσφαλμένα έναν ύποπτο που δεν διέμενε πλέον στο κτίριο και είχε ήδη συλληφθεί. Πυροβόλησαν τη γυναίκα τουλάχιστον 8 φορές, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Courier journal», ο αρχηγός της αστυνομίας καταλογίζει στον αστυνομικό Χάνκισον ότι πυροβόλησε «στα τυφλά» καμιά δεκαριά φορές.

Υπενθυμίζεται ότι ψήφισμα που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία υιοθετήθηκε ομόφωνα την Παρασκευή (19/06) από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε μια ιστορική συνεδρίαση, μετά την απόσυρση αναφοράς που στοχοθετούσε ειδικά τις ΗΠΑ.

«Να ελεγχθεί η αστυνομική βία στις ΗΠΑ», είχε ζητήσει πριν από μερικές ημέρες ο ΟΗΕ. Έκκληση, που συγκλόνισε, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να «βοηθήσει τους μαύρους Αμερικανούς», απηύθυνε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φιλόνις Φλόιντ. «Οι ζωές των μαύρων δεν έχουν σημασία στις ΗΠΑ», είπε… Την ίδια ώρα που τα περιστατικά βίας και με νεκρούς μαύρους συνεχίζονται στην Αμερική.   

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε περισσότερα