Εύσημα για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους πριν το Eurogroup

Αναφορές στις θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος για πρώτη φορά σήμερα, προσήλθαν στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ικανοποίηση από Σεντένο για τις θετικές ενδείξεις της οικονομίας

Στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε από τη Σόφια ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Εύσημα από Μοσκοβισί για τη δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας

Την ικανοποίηση τη για τη δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» που εμφάνισε ο προϋπολογισμός εξέφρασε με τη σειρά του και ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβοσί, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να σχεδιασθεί με προσοχή η μετάμνημονιακή πορεία της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως αγωνίζεται ήδη από το 2012 για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δήλωσε πως θα είναι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα είναι η απόδειξη για την Ευρώπη πως ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας.

πηγή