Ευρωπαϊκό «παράθυρο» για τη μη περικοπή συντάξεων το 2019

  • «Υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία»
  • «Προς το παρόν καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην συζητά αλλαγές»
  • Το Eurogroup της Πέμπτης θα είναι το πρώτο που η Ελλάδα δεν θα είναι με κανένα τρόπο στην ατζέντα των συνομιλιών
  • Τι είπε για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησι

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις το 2019 ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας όμως ότι «για μένα συνεχίζει και είναι μια από τις δεσμεύσεις του προγράμματος». Ωστόσο, ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία», ενώ συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην συζητά αλλαγές».

Αναλυτικότερα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε σήμερα, Τρίτη τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα του επόμενου Eurogroup που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, το οποίο σημειώνεται ότι είναι το πρώτο που η Ελλάδα δεν θα είναι με κανένα τρόπο στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών.

Αναφορικά με την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει το Eurogroup, αλλά επεσήμανε ότι «θα ενταχθεί με κάποιον τρόπο στην έκθεση συμμόρφωσης».

Ο ίδιος τόνισε ότι από τη μια “δεν ήταν κρίσιμο ζήτημα” και η μόνη επιπλοκή “είναι πως τώρα πρέπει να αλλάξουμε την έκθεση συμμόρφωσης” και “αυτό απαιτεί επιπλέον δουλειά”. Εκτίμησε όμως ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει την απόφαση για τις εκταμιεύσεις που αναμένεται να λάβει ο ΕSM την Παρασκευή.

“Βεβαίως”, συμπλήρωσε, “μετά την 20η Αυγούστου θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πολιτική”, είπε ο αξιωματούχος και κατέληξε πως “καλό όμως θα είναι να φερθούν έξυπνα, όπως όλα τα Κράτη Μέλη, και η δικιά μου χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Κύπρο και την κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εκκαθάριση της Συνεργατικής Τράπεζας, τόνισε ότι “ανησυχούμε υπό την έννοια ότι τα ΜΕΔ, είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να σε σκοτώσουν”. Σημείωσε δε ότι σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι δύο συμφώνησαν ότι “τότε θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για τα ΜΕΔ στις χώρες που πλήττονται από αυτά”.

πηγή