Ετοιμάζει νέα προκλητική κίνηση η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Και νέα κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζει η Τουρκία, κόντρα στις διεθνείς πιέσεις και αποφασισμένη να εφαρμόσει τα σχέδιά της. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αυτή τη φορά θα κινηθεί προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας άρχισε να ετοιμάζεται για να εκδοθούν οι σχετικές άδειες προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» είναι έτοιμα για νέες αποστολές, που θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι. Στόχος ήταν να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό «Yavuz» φέρεται να ξεκίνησε γεώτρηση στον ήδη αδειοδοτημένο από τη Λευκωσία, στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018.

Αυτές οι ενέργειες έχουν καταδικαστεί από Ελλάδα, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουάσινγκτον…

(πληροφορίες από κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»)

Πηγή: Ετοιμάζει νέα προκλητική κίνηση η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειοaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα