Επιτροπή Δεοντολογίας: Στις 24/6 η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση «υποβιβασμού» Ολυμπιακού και Ατρόμητου

Τρέχουν οι εξελίξεις εξελίξεις για την πολύκροτη υπόθεση «υποβιβασμού» που οδηγείται σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, καθώς το προεδρείο της Επιτροπής έκρινε, αφού μελέτησε και τα υπομνήματα που κατατέθηκαν, ότι το κατηγορητήριο και η εισήγηση της ερευνήτριας, Παναγιώτας Σπανού, έχουν βάση προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση της κυρίας Σπανού κάνει λόγο για υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου, ενώ φέρνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 15 φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης που απειλείται, βάσει κατηγορητηρίου, με εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Οι δικηγόροι των 15 κατηγορουμένων ενημερώθηκαν ότι η ακροαματική διαδικασία θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις 18.00 το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Το Δικαστικό Τμήμα, έπειτα από τις απολογίες των κατηγορουμένων, θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις της ερευνήτριας ή θα τους αθωώσει. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πάντως, ότι η απόφαση θα έχει εκδοθεί μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση Σπανού έγινε με βάση και τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στη δίκη για τα «στημένα» ματς και τη σύσταση «Συμμορίας».

Όπως είναι ήδη γνωστό (και πλέον τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται και στα χέρια των εμπλεκομένων), το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ομοσπονδίας, έχει παραπέμψει τα 15 από τα 28 πρόσωπα που δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση «συμμορίας» και αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά περίπτωση, καθώς και τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος, για το μεταξύ τους παιχνίδι που έγινε στις 4/2/2015 και έληξε 2-1.

Ειδικότερα, το Άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας περί «προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους», παραπέμπει – σε ό,τι αφορά τις ποινές – στο Άρθρο 29 περί «επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα».

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι πιο βαριές ποινές σε όλο το πειθαρχικό δίκαιο και είναι οι εξής:

Για τις ομάδες: Υποβιβασμός στην επόμενη κατηγορία και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Για τα πρόσωπα: Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής.

Αυτή είναι η εισήγηση του ερευνητικού τμήματος και συγκεκριμένα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού, που χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να καταλήξει στα συμπεράσματά της και να προτείνει την επιβολή των ποινών που προαναφέραμε.

Διαβάστε περισσότερα