Επίσημo: Τέλος η σεζόν στην EuroLeague, με τις ίδιες ομάδες το 2020-21

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας απόφασης έφτασε στο τέλος του, αφού δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι ομάδες της EuroLeague στο παρκέ για τη συνέχιση της διοργάνωσης.

Η ευρωπαϊκή διοργανώτρια αρχή επισημοποίησε, λοιπόν, τη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας πως Euroleague και EuroCup διακόπτονται. Μπαίνει παύλα στη σεζόν και δεν αναδεικνύονται πρωταθλητές, όπως αποφασίστηκε, μετά και την τηλεδιάσκεψη που έγινε τη Δευτέρα (25/05) ανάμεσα στον Τζόρντι Μπερτομέου και τις ομάδες. «Η πιο δύσκολη απόφαση», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής. Οι παίκτες είχαν πει «όχι» στη συνέχιση των αγώνων νωρίτερα.

«Η απόφαση για την οριστική διακοπή των φετινών διοργανώσεων ελήφθη για λόγους προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των αθλητών, των φιλάθλων, του προσωπικού, των συνεργατών και των τοπικών κοινοτήτων που αποτελούσαν εξαρχής τη βασική μας προτεραιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως το EuroCup της σεζόν 2020-21 αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η Euroleague την 1η Οκτωβρίου. Επίσης, στην Euroleague της επόμενης σεζόν θα παραμείνουν οι 18 φετινές ομάδες, ενώ στο EuroCup εξασφαλισμένη θέση έχουν οι οκτώ ομάδες των προημιτελικών, μεταξύ των οποίων είναι και ο Προμηθέας.

Τι έγινε στην τηλεδιάσκεψη

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή της EuroLeague Basketball και των ομάδων της διοργάνωσης, ο Τζόρντι Μπερτομέου ήταν εκείνος που πρότεινε πρώτος να ακυρωθεί η φετινή σεζόν.

Ο λόγος που έγινε η πρόταση από την πλευρά του Μπερτομέου έχει να κάνει με την ασφάλεια των παικτών και όλων των εμπλεκομένων, αλλά και για τον κίνδυνο που εγκυμονεί όσον αφορά πιθανούς τραυματισμούς.

Από τη στιγμή που και οι παίκτες (αρχηγοί) είχαν πει το δικό τους «όχι» στην σύσκεψη του Σαββάτου (23/05), ενώ είχε ακολουθήσει και η σχετική επιστολή της ELPA, οι ομάδες αναμενόταν να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο όσον αφορά στη διακοπή.

Οι εκπρόσωποι των κλαμπ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, αλλά εν τέλει κι όσοι ήταν αρχικά θετικοί στη συνέχιση της περιόδου αποδέχτηκαν την… μοίρα της φετινής περιόδου και συμφώνησαν στο «λουκέτο».

Τις δύο ελληνικές ομάδες εκπροσώπησαν οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Μάνος Παπαδόπουλος από πλευράς Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ενώ τον Ολυμπιακό εκπροσώπησαν οι Γιώργος Σκινδήλιας και Νίκος Λεπενιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurocup ο Προμηθέας είχε φτάσει στα προημιτελικά. Ο Τζόρντι Μπερτομέου θα παραχωρήσει μέσα στη μέρα συνέντευξη Τύπου για να αναλύσει τα δεδομένα.

Στη συνέχεια η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη πέρασε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα έσοδα της τρέχουσας και της επόμενης περιόδου, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης για τη σεζόν 2020/21, που θα αρχίσει να προετοιμάζεται άμεσα και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σενάρια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Euroleague:

«Οι μέτοχοι της Euroleague ανακοινώνουν αποφάσεις για τις σεζόν 2019-20 και 2020-21.

Η σεζόν 2019-20 σε Euroleague και Eurocup ακυρώνονται. Οι φετινές ομάδες συνεχίζουν στις διοργανώσεις για τη σεζόν 2020-21.

Η επόμενη σεζόν ξεκινά την 1η Οκτωβρίου στην Euroleague και 30 Σεπτεμβρίου στο Eurocup.

Υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μετόχων για τέταρτη φορά από την διακοπή της δράσης στις 12 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού.

Ακολουθώντας την απόφαση της προσωρινής διακοπής της αγωνιστικής δράσης, προσπάθησαν όλες οι πλευρές, η Λίγκα, οι ομάδες, οι παίκτες κι έδειξαν διάθεση να συνεχιστεί η σεζόν.

Εχοντας ερευνήσει κάθε δυνατή επιλογή η Λίγκα αποφάσισε να διακόψει οριστικά τη σεζόν σε Euroleague και Eurocup όπως και το τουρνουά των μικρών ηλικιών για τους παρακάτω λόγους:

Η υγεία κι η ασφάλεια των αθλητών, φιλάθλων, προσωπικού, συνεργατών και της τοπικής κοινωνίας παραμένει βασική προτεραιότητά μας.

Οι ποικίλες αντιδράσεις στον κορονοϊό από χώρα σε χώρα δεν εγγυώνται πως όλες οι ομάδες θα είχαν τις ίδιες μέρες προετοιμασίας και προπόνησης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι τοπικές Αρχές είχαν διαφορετικά μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες και δεν μπορούσαν να εγγυηθούν πως όλες οι ομάδες θα είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε πόλη που θα επιλέγαμε.

Ο περιορισμένος χρόνος προπονήσεων των τριών εβδομάδων θα αύξανε τις πιθανότητες τραυματισμών στους παίκτες.

Για λόγους δικαιοσύνης δεν ήταν δυνατόν να περιορίσουμε τον αριθμό των ομάδων που θα συνέχιζαν στην διοργάνωση.

Παρά το εξοντωτικό ιατρικό πρωτόκολλο και την αβεβαιότητα που υπάρχει αν κάποιος παίκτης, προπονητής ή διαιτητής βρισκόταν θετικός σε τεστ θα έπρεπε να μπει στην απομόνωση για 14 μέρες. Θα ήταν αδύνατον για αυτό το λόγο να εγγυηθούμε πως θα ολοκληρωνόταν τον Ιούλιο.

Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τις ημερομηνίες και να μεταθέσουμε για αργότερα την επόμενη σεζόν αφού δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο καλεντάρι της κάθε Λίγκας και των εθνικών ομάδων το καλοκαίρι του 2021.

Διατηρώντας τις αρχές που πρεσβεύουμε και της δικαιοσύνης δεν αναγνωρίζουμε καμία ομάδα ως πρωταθλήτρια τόσο στην Euroleague όσο και στο Eurocup.

Ευχαριστούμε όλες τις πόλεις που εξέφρασαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τη συνέχεια των διοργανώσεων μας με ασφάλεια και άριστη συνεργασία.

Κατέβαλλαν πολλές προσπάθειες κι έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για να διασφαλίσουν κάθε λεπτομέρεια ώστε να στεφθεί με επιτυχία η σεζόν».

Πριν από δυο μήνες η Euroleague (τα ματς είχαν πάρει αναβολή από τις 12 Μαρτίου) είχε πει ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά από τότε άλλαξαν πολλά.

Μπερτομέου: Η πιο δύσκολη απόφαση

Ως την πιο δύσκολη απόφαση που έχει παρθεί έως τώρα στην Euroleague χαρακτήρισε αυτή για την οριστική διακοπή της διοργάνωσης ο Ζόρντι Μπερτομέου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χωρίς αμφιβολία, είναι η πιο δύσκολη απόφαση που πήραμε στην εικοσάχρονη ιστορία μας. Εξαιτίας λόγων που είναι πάνω από τον έλεγχό μας, είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε την πιο πετυχημένη και συναρπαστική σεζόν στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Αυτό έρχεται έπειτα από 2.5 μήνες κατά τους οποίους οι μέτοχοι της λίγκας διατήρησαν την αποφασιστικότητά τους και εξάντλησαν κάθε πιθανό τρόπογια να δώσουν μία μοναδική και ξεχωριστή σεζόν στους φιλάθλους μας, το πάθος των οποίων οδηγεί τις προσπάθειές μας.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας και το πάθος μας κάθε σεζόν και το γεγονός ότι για λόγους που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει διακόπηκε η σεζόν είναι κάτι που μας στεναχωρεί περισσότερο.

Παρόλα αυτά, έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι οι φίλαθλοι απόλαυσαν τα παιχνίδια μέχρι στην στιγμή της διακοπής, κάτι που μας δίνει περισσότερη ενέργεια για να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε μία ακόμα καλύτερη σεζόν το 2020/21.

Είμαι ειδικά περήφανος από τον τρόπο που οι κοινότητες της EuroLeague και του EuroCup παρέμειναν ενωμένες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Είμαι περήφανος για τους συλλόγους και τους ιδιοκτήτες τους για το κουράγιο που έδειξαν στις αποφάσιεις τους και τις γενναίες συνεισφορές τους στην κοινότητά μας αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Είμαι περήφανος για τους χορηγούς μας, που έδειξαν ότι συνεχίζουν να πιστεύουν στο brand μας και αυτό που εκπροσωπεί. Είμαι περήφανος που οι παίκτες, οι προπονητές και οι διαιτητές ήταν υποστηρικτικοί σε όλο αυτό.

Είμαι περήφανος που οι φίλαθλοι που έχουν μείνει κοντά σε εμάς και έχουν αναφέρει πολλές φοές πόσο θέλουν να επιστρέψουν οι διοργανώσεις. Είναι μία σπουδαία κοινότητα στην οποία αισθανόμαστε ότι είναι προνόμιο να είμαστε μέλος της

Προφανώς είχαμε πολλά κίνητρα για να συνεχιστεί η σεζόν, αλλά σε μία τόσο ιδιαίτερη περίσταση, πρέπει να βάλουμε πρώτα και πριν από κάθε τι άλλο την υγεία των ανθρώπων: των παικτών μας, των προπονητών μας, των διαιτητών μας, των συλλόγων μας, των επιτελείων, των εργαζομένων στη διοργάνωση, των τηλεοπτικών συνεργείων και των οικογενειών τους. Με μία τέτοια κίνηση, μένουμε αληθινοί στις θέσεις μας και σε όλα όσα υποστηρίζουμε.

Τους επόμενους μήνες, έχουμε μόνο μία αποστολή: να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τις κοινωνίες να επιστρέψουν πίσω πιο δυνατές και να χτίσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή των εαυτών μας -εντός κι εκτός παρκέ- για όταν ενωθούμε ξανά με τους φιλάθλους. Αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά περισσότερο μια νέα αρχή».

(πληροφορίες από gazzetta.gr)

Διαβάστε περισσότερα