Επίθεση της Τουρκίας στον Μητσοτάκη για το προσφυγικό: Προκαλεί ο Ακάρ για Αιγαίο και Κύπρο

Δριμεία επίθεση εξαπολύει με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΕΛΚ στην Κροατία για το προσφυγικό, καλώντας την Ελλάδα να προχωρήσει στην «επανόρθωση των απάνθρωπων συνθηκών που βιώνουν οι μετανάστες», «να τερματιστεί η τακτική προώθησης μεταναστών που είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», «να μην χρησιμοποιούν όπλα κατά των μεταναστών».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το πρωί της Πέμπτης (21/11), Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Θα κυματίζει η σημαία της “τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου” για πάντα στο νησί», τόνισε εκτός των άλλων.  Την ίδια ώρα, «ποντιακό ζήτημα» τέθηκε και πάλι στην Τουρκία. Άναψε… φωτιές η φράση «σας κάναμε μουσουλμάνους», που είπε δήμαρχος, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το «AKP».

Όσον αφορά στην ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και στρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη» και προσθέτει ότι «σε σχέση με το 2015 όταν έφταναν 850.000 παράτυποι μετανάστες στην Ευρώπη, το επίπεδο αυτό έχει μειωθεί κατά 95% χάρη στην Τουρκία» και καταλήγει «Να καταλάβουν οι Έλληνες και η Ευρώπη ότι δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος η Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο θέμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Χακίμ Ακσόι

«Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων, είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκριτικά με την μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν “μηδενική μεταναστευτική πολιτική” και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι Έλληνες εταίροι μας, καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να:

– Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

– Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

– Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

– Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

– Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τα αντιμετωπίζουν απάνθρωπα

– Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας».

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εμποδίσει στο να μη μπαίνουμε σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, υπογράμμισε για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο: «Δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που έχουν στόχο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο να μην μπορούμε να μπαίνουμε έστω με το πόδι μας. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάζονται τα δικαιώματά μας, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Για το κάψιμο της σημαίας του ψευδοκράτους από το ΕΛΑΜ ο Ακάρ είπε ότι την καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο. «Αυτού του είδους οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν θα αποτελέσουν ποτέ εμπόδιο για να κυματίζει η σημαία της “τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου” για πάντα στο νησί», σημείωσε.

«Ποντιακό ζήτημα» και πάλι στην Τουρκία – Φωτιές από το «σας κάναμε μουσουλμάνους»

Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, ο δήμαρχος Χαϊρετίν Γκιουνγκόρ, που υποστηρίχθηκε από το «AKP», φαίνεται ότι άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας με το αυθόρμητο «εμείς σας κάναμε μουσουλμάνους» που είπε σε γυναίκα από την Τραπεζούντα.

Και αυτό διότι ούτε λίγο, ούτε πολύ ο δήμαρχος του Καχραμανμάρας παραδέχθηκε (χωρίς να το καταλάβει) ότι στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου οι κάτοικοι δεν ήταν πάντοτε μουσουλμάνοι, ήταν κάτι άλλο – πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στους Πόντιους χριστιανούς, γι’ αυτό και η εθνικιστική πτέρυγα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία βρήκε την ευκαιρία για… επίθεση.

Την Τετάρτη (20/11) η Μεράλ Ακσενέρ, η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διερωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα με την Τραπεζούντα και με τον Εύξεινο Πόντο».

«Όταν πηγαίναμε στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου δεν ντραπήκατε να αποκαλέσετε Πόντιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου; Τώρα τους λέτε: “εμείς σας κάναμε μουσουλμάνους”. Ποιοι είστε ρε! Ποιοι είστε;», είπε, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας για το δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ταγίπ Ερντογάν (από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας), υποστηρίζοντας τον εκλεκτό του Μπιναλί Γιλντιρίμ (που κατάγεται από την περιοχή της Νικόπολης και από πολύ παλιά εξισλαμισμένα χωριά), κατηγόρησε τον Εκρέμ Ιμάμογλου ότι έχει ελληνική καταγωγή και ότι μέσω αυτού οι Έλληνες θα ξαναπάρουν τον έλεγχο της Πόλης.

(πληροφορίες από enthos.gr, ΣΚΑΪ, pontos-news.gr)

Πηγή: Επίθεση της Τουρκίας στον Μητσοτάκη για το προσφυγικό: Προκαλεί ο Ακάρ για Αιγαίο και Κύπροaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα